• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Eerste ONJO golfwedstrijden op Golfbaan De Koepel in Wierden


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Wierden Rijssen

In vier jaar van twaalf naar zestig jeugdleden. Een speciale ‘East girlz tour’ voor de golfspelende meiden. En zaterdag 22 september voor het eerst het Oost Nederland Jeugd Open op de baan. Golfclub De Koepel: ook voor de jeugd!

Golfbaan De Koepel aan de N350 tussen Wierden en Rijssen ligt er mooi bij. Glooiend, in het groen, hier en daar een waterpartij, en met door greenkeepers strak op maat gehouden gras. Hier slaan de golfers hun balletjes. Wie denkt dat golfen vooral een sport voor senioren is, heeft het mis. De Koepel heeft een bloeiende jeugdafdeling. In het clubhuis, met het uitzicht op baan en spelers, vertellen Han Wessels en Herman Hessing over het groeiend aantal jeugdleden bij De Koepel. Beiden maken deel uit van de jeugdcommissie.

Jeugdbeleidsplan

Vier jaar geleden werd een beleidsplan opgesteld om meer jeugd aan te trekken. Twaalf jeugdleden telde de club toen. Nu rond de zestig. Een efficint jeugdbeleid dus. “We proberen in fasen jeugd aan te werven en, net zo belangrijk, bij elkaar te houden door er een teamsport van te maken. De jongeren moeten het gezellig vinden.”

Pro Garry Jack

De inloop van jongeren schrijven de heren grotendeels op het conto van de uit Schotland afkomstige pro Garry Jack. “Hij gaat fantastisch om met zowel de jongere als de oudere jeugd.” De pro geeft de opleiding vorm: voor de nieuwe jeugdleden is er een speciaal golfparcours, de par 3 tour, een kleine baan om mee te beginnen. De jongens draaiden al snel mee in de competitie, de meiden lieten het daar afweten. Zij wilden wel competitie spelen, maar dan het liefst alleen met meiden, niet te ver weg en niet te lang. Voor hen riep de jeugdcommissie East girlz tour in het leven: een 9 holes-strijd in een competitie van vijf clubs. Een speciale regionale competitie voor de jongedames; de andere jeugdteams spelen landelijk en niet onverdienstelijk. Golf spelen kan vanaf circa zes jaar. “Je moet kunnen luisteren, je kunnen concentreren en een club kunnen hanteren.”

ONJO bij De Koepel

Wat de jeugd aan golf boeit? “Als je een golfbal goed raakt, kun je hem 200 meter ver slaan. Dt vindt de jeugd leuk. En het is makkelijk om wedstrijdjes tegen elkaar te spelen. Het grote voordeel is dat door de handicapverrekening iedere golfer, ongeacht prestatie en leeftijd, tegen elkaar kan spelen. En dan is er de pro: die daagt de jongeren uit. Zet een schoen op een vlag en sluit een weddenschap: gaat die schoen er in vijf slagen af?” En als extra stimulans wordt zaterdag het eerste ONJO gehouden, op de baan van De Koepel!

Golfclub De Koepel steekt er extra geld in om de jeugd warm te maken voor de golfsport. Een jeugdlid krijgt gratis twintig uur les. “Golf is niet duurder dan tennis”, stellen Wessels en Hessing. “De jeugd betaalt 225,- euro contributie per jaar. Een golfsetje heb je al voor 70,- euro en daar kun je jaren mee.”

Gratis proeflessen

Jeugd die wil kennismaken met de golfsport is welkom. De club biedt vrijblijvend drie gratis proeflessen aan. Aanmelden via www.golfclubdekoepel.nl