• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst AZC Markelo sluit na 22 jaar


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Markelo

Asielzoekerscentrum Klompjan aan de Herikerweg in Markelo ligt er verlaten bij. Geen spelende kindertjes, geen was die te drogen hangt, lege schoolklassen, een kale ontmoetingsruimte. Wel een paar katten, waar nog een goed tehuis voor gezocht wordt.

Rond de zomervakantie vond het grote verhuizen plaats. Gezinnen met kinderen vertrokken, zodat de kinderen na de vakantie direct naar een andere school konden. Een afscheid dat zwaar was voor zowel bewoners als vrijwilligers en medewerkers. “Het was overigens niet altijd een drama, soms gingen bewoners van hier naar een AZC waar familieleden woonden. Anderen vertrokken naar een woning en dat is natuurlijk veel prettiger dan met je gezin te moeten vertrekken naar een AZC met dagelijkse meldingsplicht in de wetenschap dat je je status als asielzoeker kwijt bent. Het was een mix van toestanden, zwaar voor zowel de vertrekkenden, de vrijwilligers als voor het personeel”, vertelt locatiemanager Siewert Bouwens.

Nog enkele bewoners

Op dit moment wonen er nog elf mensen in het AZC, waaronder een gezin met kinderen. “Dit gezin wacht op een woning in de buurt en de andere statushouders wachten ook op de sleutel van een woning”, vertelt Bouwens. Het AZC in Markelo kwam vanwege het teruglopen van de instroom van asielzoekers in aanmerking voor sluiting. “Ook het feit dat we hier niet konden herontwikkelen tot een duurzame lokatie telde mee. Veel caravans zijn niet meer in goede staat. Er gaan overigens meer AZC’s dicht; er moeten nu nog 3000 opvangplaatsen weg”, vertelt Alet Bouwmeester.

Aan 22 jaar AZC Markelo is bijna een einde gekomen. Slenterend over de paden, langs de lege caravans, komen bij Bouwens en Bouwmeester herinneringen boven aan bijzondere bewoners en gebeurtenissen. Bouwens: “Ons AZC was één van de mooiste. Een prachtige plek tussen de bomen. En elk gezin een eigen caravan met daarin een eigen keukentje. Een beetje privacy voor de vluchtelingen. Voor mij was het een genot om hier te werken.”

Noabers

Wat de noabers betreft, ook het AZC en haar bewoners maakten kennis met de Twentse gastvrijheid. “Er zijn altijd mensen die liever geen AZC in hun achtertuin hebben, maar kijk eens naar de vele vrijwilligers uit deze buurt, die hier al die jaren met veel liefde en inzet heel veel werk verzet hebben. Geweldig toch!”

De vrijwilligers moeten een andere invulling zoeken, een aantal medewerkers moet op zoek naar ander werk. Bouwens: “Wat voor mij telt is dat we als team hier mensen hebben kunnen opvangen in moeilijke omstandigheden en dat we voor hen een verschil hebben kunnen maken. Ik kijk terug in dankbaarheid, mooi dat we dit werk hebben mogen doen!”

Overdracht

Maandag 1 oktober wordt AZC Markelo overgedragen aan de afdeling Vastgoedcapaciteit binnen de COA. De COA haalt vervolgens alle 94 caravans weg. “Het is de bedoeling dat het terrein met ingang van 1 januari 2013 teruggaat naar de eigenaar”, vertelt COA-woordvoerder Alet Bouwmeester. 

Katten

Acht katten zijn achtergebleven op AZC Klompjan. Ze konden niet meegenomen worden door hun baasjes en worden nu verzorgd door de medewerkers van het AZC. De katten zijn gesteriliseerd of gecastreerd en ontwormd. Wie een kat wil kan die afhalen bij het asielzoekerscentrum tot 1 oktober. Informatie: telefoon 088 7154300.