• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst De Riessenders fietsen van Davos naar Rijssen


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

De Riessenders gaan op pad. Zaterdag vertrekken de leden van de ATB-commissie van Tourclub Rijssen naar Davos. Om van daaruit terug naar Rijssen te fietsen in zes dagen. Een tocht van ruim 1000 kilometer met als doel geld in te zamelen voor het Astma Fonds: Lucht voor Lucht!

Lucht voor Lucht. Lucht in de banden, lucht in je longen: zelf lucht om te fietsen voor lucht in andermans longen. Een sponsorfietstocht voor het Astma Fonds, een adembenemende fietstocht door de Alpen, langs de oevers van de Bodensee, door de bossen van het Zwarte Woud en het heuvelachtige Sauerland.

“De mensen van Astma Fonds Nederland waren laaiend enthousiast over de actie, en dan nog niet eens om de geldelijke opbrengst, maar om de aandacht voor deze ziekte”, vertellen Johan Witten, Jan Meerman en Hans Bloemendal. Samen met Bennie Aanstoot, Jan Albach, Wim van de Berg, Johan Dannenberg, Jans Drijer, Gert Jan Gerritsen, Andries Ligtenberg, Dienand Scholten, Arend Schreurs en Arie Smit gaan ze de uitdaging aan. Elf fietsers, met Meerman en Albach als begeleiders.

De Riessenders hebben inmiddels activiteiten gehouden, zijn langs bedrijven geweest en haalden al ruim 12.000 euro binnen. “We hebben sponsoren van klein tot groot, die ondanks de roerige economische tijden toch bereidwillig de portemonnee hebben getrokken. We zijn daar heel blij mee.” Hun tocht betalen ze zelf: “We halen niets uit de pot.” Het laatste half jaar is deze tocht terdege voorbereid. Elke fietser heeft inmiddels ruim 3000 fietskilometers in de benen. Meteen de eerste fietsdag wordt al 200 kilometer afgelegd, daarna is het zo’n 150 kilometer per dag. Het is een uitdaging. “Deze afstanden kunnen we wel één dag fietsen, een paar dagen ook nog, maar zes dagen achtereen, dat hebben we nog niet eerder gedaan. En dan zitten er ook nogal wat fikse hobbels in de weg.”  Voor alles is gezorgd: route in kaart en op GPS, reservemateriaal, zelfs een AED-apparaat gaat mee, evenals een schotelbraai en appeltaart mét slagroom. Om de vijftig kilometer zijn rustpunten vastgesteld, waar de groep so-wie-so bij elkaar komt.

Zondag wordt de groep ontvangen op het Astmacentrum in Davos. Voor de fietsers een extra stimulans: dan weten ze waarvoor ze het doen! “Het mes snijdt aan veel kanten: we hebben een prachtig doel om voor te trainen, we hebben er als groep plezier in én kunnen mensen blij maken.”

De Riessenders gaan op pad. Vanaf maandag fietsen ze zich de longen uit het lijf. Lucht voor Lucht. “Het wordt een zware, maar absoluut mooie tocht!”