• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Het orthodox geluid met ruimte voor andersdenkenden


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

Het orthodox geluid met ruimte voor andersdenkenden

Wat is de betekenis van het concilie van Nicea in het jaar 325? Hoe zie je zelf het Hooglied? Wat moet je met geweldsteksten in de bijbel? Hoe ga je om met mensen die terminaal zijn? Deze en veel meer vragen komen aan bod op de cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden, die op 8 september van start gaat in Rijssen.

Iedereen die meer wil weten over de bijbel en zijn achtergronden, de geschiedenis van de kerk, actuele vragen en onderwerpen die met geloof te maken hebben en de praktische uitvoering in pastoraat en diaconie kunnen terecht bij deze drie jaar durende cursus. Eens in de twee weken op zaterdagmorgen zijn de lessen in kerkelijke centrum Sion in Rijssen. Een vooropleiding is niet nodig. “Eenvoudige gelovigen tot studiebollen vinden hier een plek, al heeft iedereen natuurlijk wel een eigen voorkeur wat de vakken betreft. Dat onder andere maakt de reacties ook boeiend: de ene cursist reageert heel verstandelijk, de andere meer gevoelsmatig”, vertellen de dominees Kees Visser (44) uit Rijssen en Karel Hazeleger (32) uit Vriezenveen.

Uitgangspunt van de cursus zijn artikelen van de Nederlandse geloofsbelijdenis. Qua boodschap hoor je op de cursus van de docenten het orthodoxe geluid, maar kom je uit een andere gemeente dan is er alle ruimte voor ieders mening en overtuiging, benadrukken de dominees. “Er is geen beperking, ieder kan voor zijn of haar mening uitkomen. Ja, hr mening, want deze cursus wordt ook door vrouwen gevolgd. Ook onder andere door vrouwelijke diakenen en ouderlingen uit andere gemeenten. Er zijn best verschillen, ook al door de verschillende kerkelijke achtergronden en doordat de een anders in het leven staat dan de ander, er wordt wel eens een knuppel in het hoenderhok gegooid, er ontstaan discussies, je wordt het niet altijd eens, maar de toon naar elkaar toe is positief en er is respect voor elkaars mening.”

De predikanten genieten daarvan. “Je wilt de cursisten die theologische verdieping geven, maar voor jezelf als predikant is dit ook vruchtbaar. Het houdt je fris en scherp”, stellen ze. Ze zien de groepen ‘groeien’: “De eerste weken van het eerste jaar is het wat aftasten, maar na verloop van tijd groeien de mensen binnen de groep in vertrouwen en openheid. En in kennis.” De cursist hoeft geen lessen voor te bereiden en ontvangt na afronding van de cursus een officieel PKN-certificaat.

Na drie jaar samen optrekken vinden veel cursisten het jammer om uit elkaar te gaan. Zo jammer, dat op vraag van cursisten nu een ‘Plusgroep’ draait, waarop acht zaterdagmorgens een thema van elk vak behandeld wordt: verdieping en renie tegelijk...

De cursus Theologische Vorming voor gemeenteleden start zaterdag 8 september. Belangstellenden kunnen zich nog opgeven, of kunnen deze of andere zaterdagen een kijkje nemen. Aan de orde komen de vakken Oude en Nieuwe Testament, dogmatiek (de leer van de Kerk door de geschiedenis heen), ethiek (christelijk leven en handelen), gemeenteopbouw, kerkgeschiedenis, diaconaat en pastoraat en catechetiek. Voor informatie over de cursus kan men terecht bij K. Hazeleger, telefoon 0546-642562, e-mail: k.a.hazeleger@hetnet.nl