• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Natte optocht Dorpsfeest Markelo


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Hof van Twente Markelo

Bussink: Wat goed draait moet je vooral zo laten

MARKELO - Zondagmiddag. De voorbereidingen voor de grote optocht in Markelo zijn in volle gang. Langs de straten waar de optocht voorbij komt staan stoelen, worden parasols en partytenten geplaatst. Drie kwartier voor de optocht begint valt de regen bakken uit de lucht. Even later hagelt en dondert het. Prachtige rollende bouwwerken, waar maandenlang tijd in gestoken is, zijn binnen de kortst mogelijke tijd drijfnat. Niet alleen de wagens zijn doornat, ook de mensen er op en er om heen.

In zalencentrum De Haverkamp, zaterdag het zenuwcentrum van de laatste grote festiviteit, wachten bestuursleden van Markelo’s Feest 2012 de verdere ontwikkelingen af. Met name het onweer verontrust hen. Gaat de optocht door? Iets later vertrekken dan? Buienradar wordt nauwlettend gevolgd.

Een natte Henk Bussink uit Markelo meldt zich in De Haverkamp. Hij heeft een kijkje genomen bij de wagens en ontliep de regen eveneens niet. Vanavond, om 24.00 uur, neemt hij het voorzitterschap van de Stichting Dorpsfeest Markelo over van Diny Ebbekink. “Ik loop nu nog stage”, lacht hij.

Bussink (55) werd in maart van dit jaar gevraagd als nieuwe voorzitter. Vier dagen later zei hij ja. Zijn vrouw Janni en dochter Mirna staan honderd procent achter zijn besluit. Op bestuurlijk gebied had Bussink nooit iets met de Stichting Dorpsfeest Markelo te doen gehad. “Ik deed natuurlijk wel mee, maar ik stond aan de andere kant van het schap”, vertelt hij. Bestuurlijke ervaring heeft hij wel: onder andere zat hij in het bestuur van studentenvereniging ATS, PJGO, Stichting Paardensport Markelo, Samengestelde Wedstrijd Markelo en in de diaconie van de PKNkerk. Hij heeft alle andere bestuursactiviteiten opgezegd: Stichting Dorpsfeest Markelo krijgt nu zijn volle aandacht. “Het lijkt me mooi om met zo’n grote groep enthousiaste vrijwilligers commissieleden aan de slag te gaan. Vier maanden loop ik nu mee met de organisatie, en ik ben onder de indruk van wat deze mensen allemaal doen. Dat enthousiasme trekt je mee.”

Of hij veranderingen door gaat voeren? “Ik vlieg niet als een bok op de haverkist om van alles te veranderen. Wat goed draait, moet je vooral zo laten. En als er een goede reden is om iets te veranderen, dan moet dat in overleg met de betrokkenen.”

De nieuwe uitdaging trekt hem: “Het dorpsfeest is een groot feest, waar in Markelo volop belangstelling voor bestaat. Het is iets gezamenlijks waar veel mensen bij betrokken zijn op een goede manier. Ik wil hier de komende jaren graag in meedraaien!”

De optocht is zondagmiddag doorgegaan. Af en toe was het zelfs droog. De wagenbouwers lieten van hun beste kant zien: de prachtigste wagens trokken aan het publiek voorbij. Wagens bouwen kúnnen ze in en rond Markelo. Winnaar werd de wagen ‘Merkwaardig Lady Gaga Bad Romance’ van Herike-Elsen. Een mooie tweede prijs was er voor ‘Mystiek Harry Potter’ van de Achterhoek. De derde prijs ging naar ‘Curieus’ van De Esch.