• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Nationale Jammarkt Neede


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Neede

Neede bruist vier dagen

Nationale Jammarkt en spetterend zomerfeest

Worteltjesjam. Augurkenjam. Jam met een vleugje whisky. Zoete en wat zuurdere jam. Honderden soorten jam zijn woensdag 15 augustus te vinden op de 22e Nationale Jammarkt in Neede. Een overvloed aan jam, bereid van vele vruchten in allerlei combinaties is dan te proef en te koop bij de kleine honderd kramen in het centrum van het vlearmoesdorp. Een markt met elk jaar nieuwe activiteiten. Met muziek, theater. Met misbaksels met jam. Een evenement dat jaarlijks zo’n dertigduizend bezoekers trekt.

In Neede werd al tientallen jaren een zomerfeest gehouden toen de gemeente in 1991 besloot dat er een jammarkt moest komen, teruggrijpend op de jamfabriek die ooit in Neede stond en waar veel dorpsbewoners werkten. Die eerste Nationale Jammarkt werd toentertijd gehouden in de feesttent van SEN ’76. De markt liep uit op een succes en besloten werd de markt naar het centrum te verplaatsen. “Het is een unieke markt. De enige jammarkt in Nederland. Het is ook écht een jammarkt en géén braderie”, benadrukt Niessink, voorzitter van de Stichting Nationale Jammarkt Neede. “Een kleine negentig procent van het aanbod bestaat uit jam. Daarnaast zijn er kramen met jamgerelateerde producten.”

De Nationale Jammarkt kent, naast de jaarlijkse stroom nieuwe kijkers en kopers, ook veel trouwe bezoekers. “Er zijn mensen die hier al twintig jaar bij dezelfde kraam hun jam komen halen”, weet Niessink.

Sinds haar ontstaan is de jammarkt het begin van het vierdaags zomerfeest in Neede. Dat feest wordt al decennia georganiseerd door de Stichting Evenementen Neede ’76, waar Hans Niessink eveneens voorzitter van is. Vier dagen lang muziek, theater, sportiviteit en activiteiten voor jong en oud. “Het is een volksfeest, waarbij iedereen aan bod komt. Voor elke leeftijd is er iets te doen. En het is heel laagdrempelig”, stelt Niessink. Naast de traditionele succesnummers als de Oldtimershow, Koepel-Knoepel, het bedrijvenuurtje en de avondfeesten wordt ook dit jaar iets nieuws gepresenteerd. De Flyseat, de bank aan een takel, waarbij het publiek zittend boven Neede zweeft, hoger dan de kerktoren.

Het Needs zomerfeest is een feest met cachet, geeft Niessink aan: “In de feesttent staat een theaterpodium, helemaal compleet. De band hoeft alleen nog maar muziek te maken. Vrijdagsavonds is er een lasershow. De bar heeft een mooie opbouw, het is net iets meer aangekleed allemaal.”

Zowel de Jammarkt als het zomerfeest leven volop in het dorp. “We doen dit samen, met veel mensen, met de ondernemers, met verenigingen. Beide evenementen kunnen rekenen op veel steun van de Needenaren. Daardoor kan het ook elk jaar weer doorgaan.”

Twee grote evenementen in dezelfde week blijft pittig en met name in de week vooraf zijn dagen van zestien uur geen uitzondering. Voor de zeven bestuursleden van de Stichting Nationale Jammarkt Neede en de twintig bestuursleden van SEN ’76 is het nu zaak de puntjes op de i te zetten. Maar de besturen hebben hun zaakjes goed voor elkaar en kunnen elk jaar weer rekenen op de inzet van in totaal tussen de twee- en driehonderd vrijwilligers! “We kunnen deze evenementen houden omdat we het allemaal met elkaar doen. Dit zijn ook niet de enige evenementen die in Neede gehouden worden, er worden er meerdere gehouden. Je ziet dan soms dezelfde mensen in andere besturen, dezelfde vrijwilligers bij meerdere grote festiviteiten. Evenementen organiseren, dat kunnen we in Neede, daar zijn we zelfs sterk in. Maar dat kan alleen door de grote saamhorigheid in dit dorp! Dat is de basis om er ook dit jaar weer een fantastisch feest van te maken!”