• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Dagopvang Carintreggeland bij Zorgboerderij De Piet


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Ypelo, Wierden

Een paadje tussen het grasveldje en een wei met kleinvee door voert naar de Dagopvang van Carintreggeland, achterin Zorgboerderij De Piet in Ypelo. Landelijke gelegen, in een rustige en mooie omgeving wordt vijf dagen per week groepsgewijs dagbesteding geboden aan met name mensen die licht dementeren en mensen met een sociale indicatie.

De ruimte binnen doet denken aan een grote woonkeuken op een boerderij. Rond drie grote tafels zitten de gasten van deze dag. Door de ramen het zicht op de weiden. In de verte de drukke verkeersweg. Begeleiders en vrijwilligers helpen de mensen binnen, rolstoelers
worden aan tafel geschoven. Koffie en thee, ontbijtkoek met margarine, gaan rond.

Opvallend is de grote hoeveelheid mannelijke deelnemers hier. “We hebben wel eens groepen gehad met alleen maar mannen. Gelukkig zijn er nu een paar vrouwen bij”, vertelt begeleider
Jené Wessels. Dat er zoveel mannen zijn op deze dagopvang heeft onder andere te maken met de grote recreatieve ruimte in de boerderij. Hamers, zagen, verfkwasten, klompen die nog een verfje moeten, vogelhuisjes waaraan nog getimmerd moet worden en nog veel meer.
Ook prachtige keramische schaaltjes, gebakken in de eigen oven. Langs de wanden rekken vol klusmateriaal. Twee grote tafels annex werkbanken. Wie liever buiten is kan daar ook aan de slag in de moestuin en de bloementuin. Of gaat de konijnen voeren.

Juni van dit jaar vierde de Dagopvang van Carintreggeland haar eerste lustrum op Zorgboerderij De Piet. Begonnen met één dag in de week is de opvang nu vijf dagen per week open, van 9.30 tot 16.00 uur. De eerste dag waren er tien deelnemers, nu komen er dagelijks
zestien deelnemers. “We hebben hier heerlijk de ruimte. Onze gasten kunnen lekker buiten zitten niksen, ze kunnen ook in de tuin aan het werk, of een eindje wandelen. En daarnaast beschikken we over deze geweldige creatieve ruimte waar mensen op hun eigen niveau aan de slag kunnen. De één schuurt, de andere schildert en de derde schildert de versiering”, vertellen Jené Wessels en Inge ter Weel-Harbers.

Een leger aan vrijwilligers is actief bij de dagbesteding. Zij helpen niet alleen bij de maaltijden maar bereiden ook de creatieve werkzaamheden voor en zitten naast de deelnemers aan de creativiteitstafel om allerlei benodigdheden aan te geven. “Naast de onderlinge sociale contacten is het belangrijk dat onze deelnemers weer iets presteren. Dat ze vaardigheden behouden en weer leren, dat hun zelfvertrouwen groeit, dat is ons doel ook. En voor ons is het een feest om dingen te bedenken die mensen leuk vinden om te doen!”   

Zie pagina 2 en 3 van Weekkrant De Driehoek:

www.deweekkrant.nl/pdfarchief/viewer