• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Zwemmen voor onderzoek ziekte ALS


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Goor

Een sponsorzwemtocht door de Amsterdamse grachten op zondag 9 september. Bandjesavond bij Bar Bistro D’ Olde Smidse, Grotestraat 102 op vrijdag 31 augustus. De zaal wordt beschikbaar gesteld door D’ Olde Smidse, de drie bands Texas Radio, Radio Days en Bleu Sunday treden gratis op. Zwemmen en spelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte ALS.

Tot drie jaar geleden zwommen ze wedstrijden. Op hoog niveau. Wonnen Nederlandse kampioenschappen. De drie vriendinnen Lisa Nijland, Lisette Scheepbouwer en Lisanne Kranenberg stopten tegelijk met zwemmen, mede door hun studies. Op zondag 9 september zwemmen ze weer, een sponsorzwemtocht voor ALS. Met z’n zessen, waaronder drie zussen Scheepbouwer, doen ze mee aan de Amsterdam City Swim, een zwemtocht vanaf het Marine Etablissement in Amsterdam, via het Scheepvaartmuseum, langs het VOCschip, door de Amstel en de Keizersgracht. Voor een zwemtocht van in totaal 2028 meter door de Amsterdamse grachten, die wel eerst worden ontdaan van alle vreemde voorwerpen: “We zeiden al ‘we gaan waterfietsen in plaats van zwemmen’, maar als het goed is komen we straks geen fiets tegen. De route wordt helemaal uitgebaggerd”, vertelt Lisanne Kranenberg. Al het geld is bestemd voor wetenschappelijk
onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van de ziekte ALS, Amyotrofische Lateraal Sclerose, een ziekte waarbij de motorische zenumwen in het ruggemerg en de hersenstam afsterven waardoor krachtsverlies en verlammingen ontstaan. Uiteindelijk verlammen de
ademhalingsspieren; na de diagnose heeft een patiënt nog ongeveer drie jaar te leven. De vader van de zussen Scheepbouwer, Hans, oud-voorzitter van zwembad De Whee, is getroffen door die ziekte.
“We wisten dat hij problemen had met zijn gezondheid. Het komt wel goed, zeiden we tegen onze ongeruste vriendin. Het kwam niet goed. Vorig jaar tijdens het schoolfeest in Goor stond hij nog achter de bar. Een paar dagen later hoorden we dat hij ALS heeft”, vertelt Lisanne.
“Een man die heel actief was, in zijn omgeving, in de sport. Stilzitten was niets voor hem. Hij heeft er nu ontzettend veel moeite mee dat hij niets meer kan.”
Marina Scheepbouwer zag het zwemevenement, dat dit jaar voor het eerste georganiseerd wordt, staan op de website van ALS. Juist het feit dat dit een zwemactiviteit was, trok de aandacht. “Als vriendinnen wilden we helpen geld binnenhalen, maar het draaide er op uit dat we met ons allen gaan zwemmen”, lacht Lisanne. Elke zwemmer moet minimaal 300,- euro meebrengen om mee te kunnen doen. Het Goorse zwemteam zit inmiddels op ruim 5.000,- euro. Onder andere Rotary Rijssen droeg 500,- euro bij. “Al het geld wordt het gebruikt voor onderzoek. Er blijft niets aan de strijkstok hangen” , verzekert Lisanne.
Een aantal jaren geleden maakten Lisa en Lisanne deel uit van het zwemteam dat een nationale gouden medaille en een Nederlands record op de 4 x 100 meter estafetten wisselslag won. Op 9 september wordt er weer gezwommen. Niet voor de eer, niet voor een medaille. De meiden gaan voor ander goud: geld voor onderzoek naar de slepende en dodelijke ziekte ALS.  

www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/THW/20120725/THW_THW-1-01_120725_1.pdf