• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Geocaching: Op zoek naar de schat van de Grimberg


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Notter, Zuna, Wierden, Rijssen

Geocaching: Op zoek naar de schat van de Grimberg

Zoeken naar sporen, schatten, van een ridder, die in lang vervlogen tijd leefde op het voormalig kasteel Grimberg in Notter. Rick Havinga, fervent geocacher, vlocht rond dit verhaal een Geocache met meerdere coördinaten, een zoektocht die andere cachers op verschillende plekken in Notter en Zuna brengt, waarbij telkens een schat met een te beantwoorden vraag moet worden gevonden. Het antwoord op al die vragen leidt uiteindelijk naar de eindcache.

Geocaching: met een GPS-apparaatje op jacht naar schatten. Het spel wordt inmiddels wereldwijd gespeeld. Het idee is om buiten verborgen schatten te vinden, de Geocaches. Het spel begint op internet, waar via verschillende websites een Geocache wordt gezocht. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Geocaches verstopt in meer dan tweehonderd landen. Geocaching: op avontuur, een onbekende route lopen, op minder bekende plekken komen en als beloning een schat vinden. Vaak verstopt in de grond, in een kleiner of groter blik (container) en wie die doos opent ziet de meest vreemde voorwerpen. De bedoeling is dat de cacher iets uit de container neemt en er zelf iets aan toevoegt. Pen en papier liggen er ook en hier kan de cacher zijn of haar opmerkingen kwijt. Er zijn mensen totaal verslaafd geraakt aan deze zoektochten. Er zijn ook mensen die zelf zoektochten maken en op internet zetten. Rick Havinga uit Notter liep vanaf zijn vijfde al mee met zijn ouders, op zoek naar de schat. Het bleef hem boeien. “Het is leuker dan gewoon wandelen. Je komt, ook in je eigen omgeving, vaak op plekken waar je anders nooit zou komen.” Vorig jaar zette de 16-jarige Reggesteynleerling zelf een route uit: De schat van de Grimberg.  “Bij deze chache gaat het om schatten die je los van elkaar kunt gaan zoeken en ook in willekeurige volgorde. De route is in totaal ongeveer tien kilometer. Je kunt deze route ook met de auto of op de fiets doen”, vertelt Rick.
De route loopt door Notter en Zuna, rond de plek waar vroeger het gelijknamige kasteel stond. De sporen die de Grimberg-ridder ooit achterliet, moeten gezocht worden. De ene keer wordt bijvoorbeeld zijn haarkleur gevraagd, en zijn schoen zwerft ook nog ergens. Van die schoen moet de schoenmaat genoteerd worden. Dan moet ook het zwaard gevonden worden. Als alle vragen beantwoord zijn wijzen al die antwoorden samen naar de eindoplossing, de bonuscache, de uiteindelijke schat van de Grimberg. Is die gevonden, dan krijgt de cacher bij die schat een codewoord mee en wie dan iets gaat drinken bij het gelijknamige theehuis en het juiste codewoord geeft, kan rekenen op iets lekkers!  

Zie pagina 2 en 3: www.deweekkrant.nl/pdfarchief/viewer