• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Volgend jaar start Oranje fietsroute


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Lingen, Hof van Twente. Apeldoorn

De Oranjefietsroute ziet volgend voorjaar het levenslicht. Van Lingen naar Apeldoorn, dwars door de Hof van Twente. Met pratende trappalen, bewegwijzerd en ook verkrijgbaar als mobiele app. “Dit wordt een geweldig mooi project. Volgend jaar november wordt 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden herdacht en daar past dit project heel mooi bij”, vertelt Lianne Niemeijer, directeur van de VVV Hof van Twente.

Geen fietsróndje, maar een enkele reis vanuit het Duitse Lingen naar Apeldoorn, waarbij de fietsers de Hof van Twente ruimschoots aandoen. Een meerdaagse route met een lengte van circa 200 kilometer. De route wordt bewegwijzerd met bordjes met hetzelfde logo al de Oranjerout bij Dillenburg. In het Duits ‘Oranier Fahrrad Route’, in het Nederlands ‘Oranje fietsroute’. 

Hoewel men uiteraard de route ook deels kan volgen, ligt het officiële startpunt in Lingen. Vandaar fietst men door de Elberger Slipse, langs het Ems-Vechtekanaal naar Nordhorn en Bad Bentheim, over de grens naar Diepenheim richting Apeldoorn, het eindpunt van de route. Het is een project dat financieel gedragen wordt door meerdere instanties, waaronder de provincie Overijssel, de Hof van Twente en de stad Bentheim.

Van de route komt een mobiele app, langs de route worden trappalen (communicatiepalen, vertellen in het Nederlands en in het Duits) gezet. “Als VVV stellen we hiervoor arrangementen samen, maar mensen die deze route fietsen kunnen ook zelf een hotel uitzoeken. De fietsers bepalen ook hun eigen dagafstand”, vertelt Niemeijer, die enthousiast is over dit project. Om deze route en alle activeiten er om heen binnen de Hof van Twente te realiseren slaan de VVV’s en de Toeristische Platforms in de Hof de handen ineen. “Momenteel inventariseren we gezamenlijk de bankjes en rustplekken aan de route. Zijn er voldoende? Staan ze op de juiste plek?” De samenwerking tussen de VVV’s en de Toeristische Platforms in de Hof van Twente, die een paar jaar geleden van de grond kwam, heeft effect. Niemeijer: “Men ziet de pluspunten ervan, ideeën worden aangedragen, ervaringen uitgewisseld. Er wordt steeds meer samen gewerkt; bijvoorbeeld het schoonhouden van de kunstwerken in de Hof is een gezamenlijk item geworden. We bundelen zaken, maar houden ook evenementen lokaal, elk in de eigen kern. Dat eigene van elke plaats moet je ook blijven profileren. Daarnaast is samenwerken nodig. Je kunt de krachten bundelen, zoals nu met het realiseren van de Oranje fietsroute. We hopen dat de route april volgend jaar klaar is, en daar hebben we de plaatselijke VVV’s en de Toeristische Platforms hard bij nodig.” 

 

www.deweekkrant.nl/pdfarchief/viewer