• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Maffiagebouw wordt conferentieoord en hotel


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

Met de TomTom is Karłowicka makkelijk te bereiken. Zonder dat wegwijsapparaat moet je goed opletten om de afslag naar het dorpje niet te missen. In de buurt van Gryfoh Slaski in Polen, veertig kilometer van de Duitse en Tsjechische grens, staat een hotel met een bijzondere geschiedenis.

Vanaf het hotel is het met de auto twee uur rijden naar Praag. Met de auto is het drie kwartier rijden naar het wintersportgebied Polen/ Tsjechië. Naast het hotel is er een jeugdgebouw, een conferentieoord en kan men er met tent/caravan terecht. “Heerlijk ontspannen in een rustige omgeving, prachtige voorzieningen om te logeren, heerlijk eten”, prijst Reiny Grimberg uit Rijssen het hotel en de andere accommodaties aan. “Er is een groot meer in de buurt waar je kunt vissen. In de prachtige houten speeltuin kunnen kinderen hun energie kwijt. De dichtstbijzijnde plaats, met supermarkt en gezellige en goedkope pizzahut, is vijf kilometer van het hotel.” Lachend: “Ja, ik wil er graag reclame voor maken.” Het is een hotel met een bijzondere geschiedenis, en Reiny kan er smakelijk over vertellen. Bijna tien jaar geleden was het hotel niet alleen bouwvallig, het had ook een slechte reputatie en werd gebruikt door de lokale maffia: er werden vrouwen, drugs en wapens verhandeld. De overheid had al twee keer een inval in het hotel gedaan en de laatste keer viel een complete antiterroristische eenheid met scherpschutters en helikopters vanuit de regio Wroclaw het hotel binnen en arresteerden de maffialeden. Het hotel ging failliet en het leek gebeurd met het hotel. Tot de Poolse predikant/pastor Marek Kiewra, die in de plaats ook al een kerk gesticht had, de bouwval onder zijn hoede nam. Met giften en vrijwilligers uit het buitenland en uit de omgeving werd het hotel grondig verbouwd en gemoderniseerd en gaandeweg uitgebreid tot hotel met conferentiecentrum. “Waar het hotel nu voor staat is helemaal in tegenstelling met de voorgaande tijd. Het hotel heeft aanzien, en is populair in de gemeenschap en in de regio”, vertelt Reiny.

Ze kwam zelf met dominee Marek Kiewra in 2003 in contact als afgevaardigde van Women’s Aglow, een interkerkelijke, wereldwijde organisatie van christenvrouwen. Haar taak was om vrouwen in Polen bekend te maken met het werk van Aglow en bij belangstelling ook in Polen afdelingen te starten. Inmiddels is Reiny veel vaker in Polen geweest, onder andere voor bijeenkomsten in dit hotel. “Deze mensen doen zo veel goeds in die regio. Maar om alles draaiend te houden is er geld nodig. Vandaar dat ik graag dit hotel en haar mogelijkheden onder de aandacht wil brengen.”

 

Hotelgasten kunnen boeken voor zowel volpension, halfpension, alleen ontbijt of overnachten. Er zijn ook appartementen te huur, ook hier kan geboekt worden met of zonder maaltijden. Kinderen tot drie jaar mogen gratis mee. Websites hotel en jeugdgebouw: www.karlowickadolina.pl en www.zielonaniwa.com Voor informatie en boekingen kan gebeld worden, in het Engels, de telefoonnummers staan op de internetsite.

Meer informatie? Bel of mail naar Reiny Grimberg, telefoon 0548-514286, e-mail reinygrimberg@gmail.com