• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

'Tanguero' Kraayenhof in Lost Tango


Opdrachtgever: Twentekst/Wilminktheater

Locatie: Enschede

'Tanguero' Kraayenhof in Lost Tango

Een verhaal over keuzes maken

'Tanguero' noemen de Argentijnen Carel Kraayenhof. Een erenaam, als beloning voor zijn jarenlange, wereldwijde promotie van de tango. Zijn optreden tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima maakte hem in Nederland bekend. Als Papa Tango is bandoneonist Kraayenhof zaterdag 5 oktober in het Wilminktheater in Enschede te zien en te horen in het muziektheater Lost Tango.

ENSCHEDE – De première van deze voorstelling was op Oerol. De recensies waren meer dan lovend. Het verhaal speelt rond een invalide muzikant, ooit gevierd, en nu bijna vergeten. Het is een voorstelling van een muzikale familie op een zowel letterlijk als figuurlijk zinkend schip. Met de bandoneonmuziek als meeslepend en indringend vertolker van al die emoties die spelen.

Het is voor het eerst dat je meespeelt in een muziektheater. Spreekt dit genre je aan?
Carel: ''Normaal draait een optreden alleen om mijn muziek, maar hier ben ik een muzikant die een rol speelt. Voor mij is dat echt iets anders. Ik speel mee in een verhaal waar een ontwikkeling in zit. We beelden een familie uit, waarbij mijn derde dochter me confronteert met de onhoudbare situatie waarin ik zit, en die ik eigenlijk zelf wel weet. Het verhaal lijkt zelfs een beetje op mijn eigen leven. Vorig jaar heb ik na dertig jaar mijn sextet vaarwel gezegd; een moeilijke beslissing die ik moest nemen. Zo werkt deze productie ook louterend voor mij.''

Van filosofiestudent naar de wereld van de bandoneon? Een vreemde combinatie?
''Na mijn kandidaats dook ik de muziek in. Ik speelde onder meer trekharmonica. Toen hoorde ik op een elpee Juan José Mosalini met de bandoneon. Voor mij sloeg de bliksem in: ik wist ineens wat ik de rest van mijn leven wilde doen. Mijn eerste bandoneon kreeg ik via een Argentijnse banneling. Treffend is dat de teksten bij deze muziek vaak heel filosofisch zijn.''

Geldt dat ook voor Lost Tango?
''Lost Tango is een verhaal over keuzes maken. De diepere laag die we aanboren is de vraag waar je voor kiest in het leven. We zitten momenteel in een tijdperk van enorme narcisten; ga je alleen voor jezelf, voor je eigen succes? Of houd je ook rekening met de ander? Welk voorbeeld geef je de jeugd?''

Wat wil je doorgeven met Lost Tango?
???????''Ik hoop dat mensen ontroerd raken door het verhaal en dat ze in hun eigen leven nadenken over de vraag waar je voor kiest. Dat je nadenkt over hoe je je leven in balans houdt. Hoever je gaat in je jacht naar glamour en succes. En in hoeverre je rekening houdt met je familie, je oude vader, je vrienden. Je ziet tegenwoordig zoveel uiterlijk vertoon, het lijkt of het innerlijk er minder toe doet. Het is de vraag of het voortdurend blijven streven gelukkig maakt. We kunnen ook kiezen voor meer saamhorigheid, voor minder eenzaamheid."

Lost Tango in de open lucht of in het theater?
''De Lost Tango op Oerol was heel bijzonder. Je speelt buiten in de natuur, zelfs in de regen. De voorstelling sloeg aan, het publiek was waanzinnig enthousiast, mensen werden geëmotioneerd, ze vonden de muziek ook heel mooi. We spelen heel bijzondere muziek tijdens deze voorstelling. Dat gaat binnen, in de zaal, ook gebeuren. In het theater heb je ook nog het voordeel van mooi geluid en licht. Het wordt een spannende ontdekkingstocht."

 

Lost Tango,het verhaal
De Esperanza, ooit een glamoureus cruiseschip waar de muziek van Papa Tango hoogtij vierde, ligt nu te verroesten aan de ketting. Wanneer oudste dochter Anna na jaren terugkeert op het schip wordt zij geconfronteerd met een wereld waarin haar vader krampachtig probeert vast te houden aan zijn glorietijd.

Lost Tango wordt op zaterdag 5 oktober vanaf 20.00 uur gespeeld in het Wilminktheater in Enschede. Naast Carel Kraayenhof doet onder anderen Meral Polat en het Ragazze Quartet mee. Kaarten zijn te koop vanaf 14,50 euro. Zie ook www.wilminktheater.nl.