• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Meer variatie maaltijden Tafeltje Dekje Goor


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Goor

 

Meer variatie in maaltijden Tafeltje Dekje Goor

GOOR - "Het is het lichtpuntje op de dag voor veel mensen die hier gebruik van maken: iemand die even het hoofd om de deur steekt", vertelt Ellen Prent, interim-directeur Stichting Welzijn Ouderen Hof van Twente (SWOHvT). De stichting deed onderzoek naar de klanttevredenheid onder afnemers van de maaltijden van Tafeltje Dekje.

Door Jenny ter Maat

De SWOHvT biedt al jaren in samenwerking met Stichting wonen en zorg Herfstzon de maaltijden voor Tafeltje Dekje aan. De maaltijden worden dagelijks bereid met verse groenten en ingrediënten en warm bezorgd. In 2012 bezorgden twintig vrijwilligers 8.274 maaltijden bij 74 ouderen in Goor. Het aantal maaltijden dat afgenomen wordt is wisselend; de piek was in 2010 met 10.200 maaltijden. Tot en met juni van dit jaar maakten 40 ouderen gebruik van Tafeltje Dekje. Het dalend aantal afnemers en de behoefte om te weten wat de gebruikers vinden van de service was aanleiding om het onderzoek uit te voeren. "De ondervraagde ouderen zijn tevreden over de kwaliteit en de smaak van de maaltijden: de maaltijd is warm en ziet er smakelijk uit. Een aantal is minder tevreden over de variatie in maaltijden", vertelt Ellis Bolster, coördinator van Tafeltje Dekje. De SWOHvT wist dat een aantal ouderen Tafeltje Dekje afgezegd heeft omdat ze vond dat er meer variatie in de maaltijden moest zijn. Een aantal gebruikers gaf aan de prijs te hoog te vinden. Over de service van de maaltijdbezorging is iedereen tevreden.

 

Meer variatie

Naar aanleiding van de opmerkingen is er overleg geweest met Herfstzon. Sinds deze zomer is het aanbod gevarieerder geworden en staan vis, pasta en rijst eveneens op het menu. "Maar beperkingen blijven er. Het is bijvoorbeeld moeilijk om broccoli en bloemkoop warm te houden, en dat geldt ook voor vis", vertelt Ellis Bolster, coördinator Tafeltje Dekje. "Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met diëten. Iedere deelnemer krijgt hetzelfde menu, maar als men echt iets niet lust krijgt men iets anders."

Voor 2013 kost een maaltijd 7,20 + 0,60 bezorgkosten of 0,19 cent per kilometer buiten Goor. De intentie is de prijs per 1 januari 2014 zoveel mogelijk op hetzelfde niveau te houden. "Kant-en-klaar maaltijden bij supermarkten zijn vaak goedkoper. Maar daar zit te veel zout in. Herfstzon heeft een degelijke, traditionele keuken, waar alles vers verwerkt wordt en zoutarm gekookt wordt. En de maaltijden worden zo uit de pan, warm bezorgd bij de mensen thuis." Tafeltje Dekje voorziet in een behoefte, en verwacht wordt dat die behoefte groter wordt. "Steeds minder mensen komen in aanmerking komen voor een verzorgingshuis. Als je dan beperkt bent in je mogelijkheden, is een versgekookte maaltijd een aanvulling op wat je dagelijks nodig hebt. Mensen maken ook gebruik van Tafeltje dekje omdat ze niet afhankelijk willen zijn van buren of familie."

Voor aanmelden of meer info over Tafeltje Dekje of een andere vorm van maaltijdvoorziening kan men contact opnemen met de SWOHvT, tel. 0547-260053.