• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Algemeen Maatschappelijk Werk Wierden


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Wierden

 

'Voorzieningen verdwijnen, maar bij ons kan men nog terecht'

Iedere inwoner van de gemeente Wierden kan met een vraag of een probleem aankloppen bij Tolgaarde 9 in Wierden en wordt gratis verder geholpen. Op Tolgaarde 9 is het Algemeen Maatschappelijk Werk gevestigd.

Door Jenny ter Maat

"Wij zijn de thermometer van de samenleving", vergelijkt Aldert Pauwels zijn team en de bijbehorende werkzaamheden. "Als het economisch slechter gaat, komen meer mensen hier met vragen en problemen en dat merken we." En problemen zijn er genoeg, ook in de gemeente Wierden. Over opvoeding, huiselijk geweld, echtscheiding, huisvesting, psychische problemen, mensen die de druk van het leven niet meer aan kunnen, moeilijkheden op het werk. "We kijken eerst of we het probleem samen met de cliënt zelf af kunnen handelen, en kan dat niet dan verwijzen we door", vertelt Joop Jansen, werkzaam als maatschappelijk werker binnen de gemeente Wierden. Samen met de collega’s Annemiek Buis, Lauri de Goeij en Eelkje Wansink en een stagiaire houdt hij beurtelings spreekuur.

Sinds de economische crisis is het soort vragen niet veranderd maar is de hulpvraag wel vaker acuut. "Voorzieningen waar men vroeger aanspraak op kon maken, verdwijnen of de drempel om daar gebruik van te maken wordt hoger en mensen kunnen er dan geen gebruik meer van maken. Maar bij ons kan men nog terecht. Iedereen kan hier binnenlopen."

Jansen loopt al een kwart eeuw in Wierden. "In grote lijnen blijft de hulpvraag hetzelfde, maar het wordt voor mensen nu moeilijker om hulp aan te vragen. Je verdwaalt makkelijk in het woud van regels dat er nu is. Mensen komen door omstandigheden nu vrij snel in een situatie terecht waar snel gehandeld moet worden, maar raken dan in uitgebreide protocollen verzeild, die te veel tijd kosten en ook steeds veranderen." Iemand kan kort hulp of steun nodig hebben, of langer. Soms is het alleen maar meegaan naar de woningbouwvereniging of naar de gemeente. "Mensen weer op de been helpen, verder helpen, leren zichzelf (weer) te redden, daar gaat het om."

Pauwels en Jansen benadrukken de goede samenwerking met de gemeente Wierden. "In noodgevallen helpt ze altijd met het zoeken naar een oplossing. Een voordeel is ook dat we in Wierden in veel netwerken zitten." Zo’n 230 inwoners van Wierden kwamen vorig jaar met problemen naar het Algemeen Maatschappelijk Werk. De hulp is gratis. Van maandag tot en met vrijdag is er een inloopspreekuur van 8.30 tot 9.30 uur. Wel aanbellen, de deur wordt snel open gedaan. Bellen kan ook, tel. 0546-546300.