• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Advertorial en PR Letterstad


Opdrachtgever: Mijn Taalonderwijs Hengelo

Locatie: Hengelo Enschede Twente

Kooreman: ‘Met dit programma kan iedereen zelfstandig leren lezen en spellen’

Uniek en innovatief: het eerste online programma waarmee je zelfstandig leert lezen en spellen

Tienduizenden Twentse leerlingen leerden de afgelopen decennia met groot succes lezen en spellen met Letterstad. En Letterstad is terug, nu digitaal! Voor op school en voor thuis, voor de begaafde leerling en voor de leerling met leesproblemen. Letterstad.nl, een Twents product, leert het belangrijkste wat een mens kan leren: lezen.

De reacties zijn uiterst positief. “Letterstad is terug, de beste methode ooit!”, werd vanuit een basisschool gereageerd.

Letterstad.nl is online. Kleurrijk, duidelijk, en gewoon leuk om mee bezig te zijn. Het programma is geschikt voor ouders met een begaafd kind dat snel zelfstandig leert lezen, maar ook voor een kind dat leesproblemen heeft. Een basisschool kan de lettervolgorde van Veilig Leren Lezen aanhouden en het remedial teachingprogramma gebruiken. Leerkrachten van het speciaal onderwijs, remedial teachers en behandelaars van dyslexie kunnen gebruik maken van het meest uitgebreide digitale diagnose- en oefenmateriaal dat ooit gemaakt is. En het programma is ook uitermate geschikt voor anderstaligen en voor alfabetisering.

Het online lees- en spellingprogramma is ontwikkeld door drs. Harmen Kooreman uit Hengelo, die zijn carrière begon aan de Universiteit Twente. Als onderwijskundige werd hij bekend als de ontwerper van Letterstad. Het gedachtegoed van deze leesmethode (onder andere hakken en plakken, de Tekendief, de Dubbelzetter) wordt nog steeds toegepast op vele basisscholen, dyslexiepraktijken en centra voor logopedie en remedial teaching.

Kooreman hield zich op de Universiteit Twente jarenlang bezig met computerprogramma’s voor het onderwijs, maar de mogelijkheden waren toen nog te beperkt. Pas nu kan alle auditieve en visuele steun om te leren lezen en spellen aangeboden worden.

Vijf jaar geleden ontmoette hij zijn Armeens en Russisch sprekende vrouw Laura, die bezig was met haar inburgeringsexamen. Hij hielp haar om te leren lezen en spellen volgens de principes van Letterstad en daarna werkten zij samen aan ‘hun kindje’ en levensproject: digitaal leren lezen en spellen. Er ontstond een vruchtbare samenwerking met de Hengelose softwareontwerper Ruud Seydel, die nu werkt voor eXpert webdesign.

Leerlingen uit de groepen 2 en 3 van basisscholen uit Hengelo en Boekelo probeerden het programma uit. De leerlingen waren erg enthousiast over Letterstad. Ze konden er direct geheel zelfstandig mee uit de voeten.

Digitaal leren lezen en spellen is het eerste totaalprogramma, waarin alle soorten oefeningen die nodig zijn om te leren lezen en spellen aan bod komen. Met een computer, laptop of tablet kunnen leerlingen, laaggeletterden en anderstaligen op hun eigen niveau zelfstandig leren lezen en spellen. Op het gebied van de alfabetisering is dit een volkomen nieuwe ontwikkeling.

Kooreman:  “De kracht van het programma is dat er geen instructie wordt gegeven, maar dat er sprake is van leren door doen. Na een diagnosetoets begint iemand op zijn of haar eigen niveau en werkt in eigen tempo door. Met behulp van de letterplaten worden de letters geleerd en op het eind van het programma kan iedereen zinnen lezen in de vorm van uitdagende raadsels. Letterstad is nu volledig aangepast aan het digitale tijdperk.” De Hengeloër geeft inmiddels lezingen in het hele land over zijn programma.

Op www.letterstad.nl staan demo's, presentaties en de handleiding. De demo’s geven een goed beeld hoe je online kunt leren lezen en spellen.