• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Beursartikel Habito Bedrijvenbeurs 2013 Vliegen in een Spitfire


Opdrachtgever: WegenerMedia/CNO Expo

Locatie: Rijssen

 

'Piloot' in de cockpit van een Spitfire

‘Vickers Marine Spitfire Flight Crew’ staat te lezen op de jassen van Eduard Eertink, Marcel Schutten, Hans Wermink en Jan Slagman. Speciale jassen voor een speciale beursactiviteit: de vliegsimulator. Niet zomaar een simulator overigens.

(oor Jenny ter Maat / tekst-prtwente)

De tot in detail nagebouwde cockpit is de cockpit van een Spitfire, een vliegtuig dat nog steeds emoties oproept. Het waren immers de piloten van de Spitfires die in de Tweede Wereldoorlog de Slag om Engeland wonnen. Een vliegtuig met een imposant motorgeluid, herkenbaar uit duizenden. Die Spitfire vliegsimulator staat op de Habito Bedrijvenbeurs, alle dagen. Iedereen kan gratis plaatsnemen op de stoel van de piloot. Trekt die piloot aan de gashendel, dan buldert de motor. Hanteert de piloot de joystick, dan kan hij of zij op een groot scherm voor de cockpit van het vliegtuig de eigen verrichtingen volgen. Met deze publiekstrekker willen drie bedrijven laten zien wat ze elk afzonderlijk én gezamenlijk in hun mars hebben. Marnix Sign en Profimex uit Rijssen en Webprodie uit Wierden sloegen de handen ineen om tijdens de Habito Bedrijvenbeurs met iets speciaals te kunnen komen. "We kennen elkaar en doen bedrijfsmatig al veel samen voor klanten. Vandaar dat we ook gezamenlijk op de beurs staan, met een mooie stand waarin we onze bedrijven presenteren en met iets unieks voor de bezoekers."

Toen eenmaal gekozen was voor een zelf te bouwen vliegsimulator viel de keus al gauw op de Spitfire. Al snel lagen er schetsen en ideeën op tafel. En het materiaal moest gekozen worden. Er werd contact gezocht met Schooten Metaal uit Rijssen en daar werd de romp van het vliegtuig vervaardigd.

De bedrijven zorgden voor de aankleding en meer. Profimex verzorgde de teamkleding. De belettering van de Spitfire komt van Marnix Design en is bijzonder gedetailleerd, van haaientanden tot klinknagels. Die haaietanden zijn uiteraard terug te vinden op de teamkleding en geborduurd in het atelier van Profimex.

Webprodie zorgt voor de technische kant, zoals het besturingssysteem en het gebulder van de motoren. "Het wordt realistisch, daar hoef je niet achteraan", aldus de heren. "In je eentje doe je zoiets niet als bedrijf, maar samen doe je dit wel, samen bereik je meer. We zetten hiermee natuurlijk ook onze bedrijven op de kaart."

Na de beurs blijft de simulator intact. "Wat we er mee gaan doen weten we nog niet precies. Misschien verhuren we hem wel. Deze Spitfire afbreken? Nee, dat is geen optie!"