• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Start voedselbank in Rijssen


Opdrachtgever: wegenerMedia

Locatie: Rijssen

RIJSSEN – Senioren met alleen AOW, ZZP-ers die in eerdere jaren een goed belegde boterham hadden en nu het zout in de pap niet verdienen, bijstandsmoeders die voor hun kinderen geen fatsoenlijke maaltijd op tafel kunnen zetten: steeds meer stille armoede is er in de gemeente Rijssen-Holten. Het is tijd voor een voedselbank in Rijssen. Die komt er en gaat medio november van start.

Door Jenny ter Maat

Zo’n acht jaar geleden werd er binnen de lokale politiek gesproken over een voedselbank in de gemeente Rijssen-Holten. In februari van dit jaar werden de eerste daadwerkelijke stappen ondernomen. Een particulier initiatief waarbij Arnold te Wierik de voortrekkersrol vervulde.

Inmiddels is er een voorlopig bestuur, bestaande uit voorzitter Arnold te Wierik, secretaris Geke Pluimers, penningmeester Jan Pluimers en de leden Jenny Burgers, Femi Citgez, Jeanet Geerling-ten Bolscher, Astrid Gouma en Marietje Voortman-Flim.

Dertig gezinnen uit de gemeente Rijssen-Holten krijgen wekelijks al een voedselpakket uit Deventer. Het overgrote deel daarvan komt uit Rijssen. De verwachting is dat, als de voedselbank in Rijssen gevestigd is, meer gezinnen zich aanmelden. "Via de Schuldhulpverlening van de gemeente bijvoorbeeld kregen we de indicatie dat er ruim 150 gezinnen zijn die hiervoor in aanmerking komen", vertellen bestuursleden Geke en Jan Pluimers.

Ook mensen die niet te maken hebben met Schuldhulpverlening kunnen in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket, als men maar voldoet aan de criteria die opgesteld zijn door de Voedselbank Nederland. "Dat houdt onder andere in dat het besteedbaar inkomen na aftrek van de vaste lasten (waaronder ook hypotheek en schuldlasten vallen) voor een alleenstaande minder dan 180,- euro, en voor een gezin bestaande uit twee ouders en twee minderjarige kinderen minder dan 340,- euro per maand is."

De drempel is hoog, weten de bestuursleden. "Ook al omdat men de persoonlijke situatie op tafel moet leggen. Maar als de nood erg hoog is kan men niet anders. Soms is het ook tijdelijk, een overbrugging." Kandidaat-cliënten kunnen zich aanmelden via het secretariaat. Dan moet een intakeformulier ingevuld worden en er vindt een gesprek plaats om te zien of de persoon in kwestie aan de voorwaarden voldoet en hij/zij krijgt uitleg wat wel bij het voedselpakket hoort en wat niet. "Per voedselbank is dat verschillend. Allereerst omdat een deel van het aanbod wekelijks anders is, maar ook vanuit de voedselbank zelf: bij de ene voedselbank krijg je vlees in het pakket, bij de andere niet." Voedselbank West Twente voorziet niet alleen in eten voor de cliënt zelf, maar ook voor de kat en/of hond die deel uitmaakt van het huishouden. Ook houdt de voedselbank rekening met de cliënt: wel of geen (varkens)vlees of dieet.

De stichting Voedselbank West Twente is geheel zelfstandig. Zij krijgt een groot deel van haar goederen, goed voor de helft van elk pakket, via de regiobank Deventer, waar grote sponsoren hun goederen afleveren. Wat de andere levensmiddels betreft is de voedselbank in Rijssen afhankelijk van sponsoren. "De rest moeten we zelf bij elkaar zien te sprokkelen. We gaan supermarkten, bakkers, groenteboeren, slagers en drogisterijen, zeg maar alle bedrijven, aanschrijven en vragen of ze mee willen doen."

Locatie Rijssen

Medio november moet de stichting Voedselband West Twente operationeel zijn vanuit een locatie in Rijssen. Deze week valt de beslissing over de locatie van waaruit gewerkt gaat worden en van waaruit de cliënten de voedselpakketten op kunnen halen. Bij senioren die slecht ter been zijn en bij minder-validen kan het pakket desgewenst thuisbezorgd worden

Anoniem

De namen van de cliënten van Voedselbank West Twente zijn bij het merendeel van de bestuursleden en vrijwilligers niet bekend. "Anonimiteit hebben we hoog in het vaandel. Voor veel cliënten is het heel belangrijk dat ze anoniem blijven. De cliënt krijgt een pasje met een nummer, en dat nummer correspondeert met het uit te reiken voedselpakket. Namen worden er niet gegeven. We gaan heel zorgvuldig met gegevens om", vertellen de bestuursleden.

Sponsoren

Boodschappen kopen mag de voedselbank niet. "Willen bedrijven ons sponsoren, dan graag met goederen of tegoedbonnen voor onze cliënten. Daarnaast heeft de stichting zelf ook goederen nodig, en daarvoor kan er wel geld gedoneerd worden, maar een en ander kan natuurlijk ook in natura geleverd worden: koelkasten, grote diepvriezers, een computer, een bureau, kantoorbenodigdheden, stellingen. We hebben ook een transportbusje nodig, we halen alles zelf op uit Deventer en van de bedrijven die goederen beschikbaar hebben. Een palletwagentje zou ook heel welkom zijn. De spullen hoeven niet nieuw te zijn, als ze nog maar goed zijn."

Vrijwilligers

Om te kunnen draaien zijn er vrijwilligers nodig. Allereerst om het kantoor en de bedrijfsruimte van de voedselbank in te richten. "Er moeten stellingkasten komen en er zal hier en daar een snoer verlegd moeten worden. Timmerlieden en elektriciens zijn daarbij heel welkom."

Vanaf medio november zijn er van maandag tot en met vrijdag vrijwilligers nodig die de voedselbank draaiend kunnen houden. Het sorteren van goederen, inpakken van de kratten, ophalen en wegbrengen van spullen, de administratie, het schoonmaken: overal zijn mensen voor nodig. Vrijwilligers krijgen een korte introductie met onder andere informatie over voedsel. En zijn er mensen die enige ervaring hebben in het voedselsegment: graag!

Belangstellenden wordt gevraagd zich nu al aan te melden in verband met roosters die gemaakt moeten worden. "Ook al omdat bij een belletje van een supermarkt dat er die dag goederen op gehaald kunnen worden, hij of zij à la minuut in het busje kan stappen om de spullen op te halen. Het logistieke proces is het meest belangrijk."

Informatie

Meer informatie: www.voedselbankwesttwente.nl, of telefonisch 06 43226345 of mailen naar: secretariaat@voedselbankwesttwente.nl