• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Tennisclub Rijssen: Op naar de honderd!


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

De Driehoek

 • 24 jun 2013

Door: Jenny Ter Maat

RIJSSEN - Op de meest verscholen sportlocatie in Rijssen werd afgelopen week volop gefeest. Tennisclub Rijssen, gesitueerd achter een voetbalveld, met rondom tuinen, aan een doodlopend pad, had de vlag hoog in top gehesen. Een ballonnenboog gaf een feestelijke tint aan de ingang van het tennispark, dat 75 jaar geleden op dezelfde plek, achter tuinen aan de Wierdensestraat, ontstond.

In de feesttent op het complex werd aan het begin van zaterdagavond 22 juni een receptie gehouden. In de tent, naast de gebruikelijke zitjes en statafels, verhaalde een polygoonjournaal van de gebeurtenissen uit 1938, en warempel, het ontstaan van Tennisclub Rijssen bleek in 1938 eveneens wereldnieuws… Ook Grolsch feliciteerde Tennis Rijssen met het 75-jarig bestaan. 

Tennisclub Rijssen: driekwart eeuw oud, en nog steeds springlevend. 
Of, zoals burgemeester Arco Hofland in zijn toespraak tijdens de receptie zei: “Aan de accommodatie is niet te zien dat het park 75 jaar is…”

Jubileumcommissievoorzitter Joan ter Horst, die tijdens de receptie als spreekstalmeester fungeerde, gaf een kort verslag van de feestelijke gebeurtenissen afgelopen week en een nog korter verslag van de historie. En schetste eigen belevenissen in dit tennisverband, showde een antieke tennisracket, tennisballen van voor de oorlog en liet met enige trots zijn eigen eerste tennismedaille zien; de eerste van vele in zijn bijna vijftigjarig lidmaatschap van deze club. 
Hij kondigde tijdens deze receptie twee ‘heren enkelspelen’ en een ‘mooie damesdubbel’ aan en keek vooruit: “Tennisclub Rijssen, op naar de honderd!” en hoopte dan ongetwijfeld, als krasse tachtigplusser, nog een balletje te slaan.

Het eerste ‘heren enkel’ nam burgemeester Arco Hofland voor zijn rekening. Ook hij had zijn ‘medaille’ meegenomen en had hem als teken van zijn ambt zelfs om. Hofland verklaarde het een prestatie te vinden dat de leden na een hele feestweek nog zo fit leken. 
Hij had goede herinneringen aan de club: hij was koud burgemeester toen hij op dit terrein de compleet vernieuwde accommodatie mocht openen. Hofland prees de saamhorigheid binnen de club en gaf vast een voorzetje over een gesprek met sportverenigingen, dat na de zomervakantie plaatsvindt en waarbij gemeente en clubs praten over een bredere inzetbaarheid van sportclubs en sportaccommodaties voor gemeenschapsdoeleinden. 
De burgervader had enig huiswerk gedaan en kwam ook met weetjes uit het oprichtingsjaar van TCR: in 1938 kwam de eerste tandenborstel van nylon op de markt. Bovendien, zo wist hij, was dit ook het jaar dat de ademtest werd uitgevonden die alcohol op kon sporen. “Die test werd eind december uitgevonden; eerder dat jaar werd TCR opgericht. Er moet een verband zijn”, aldus Hofland. Ook hij wenste TCR een honderdjarig bestaan toe: “Maar ik ben dan geen burgemeester meer”, wist hij zeker.

Districtsbestuurder Han Ferwerda van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond voerde vervolgens het woord. Ferwerda benadrukte dat tennisclubs ‘over de coniferen’ moeten kijken en maakte zich zorgen om het dalende ledental landelijk. “Ook Tennisclub Rijssen heeft met haar 353 leden zo’n dertig tot veertig leden minder dan ettelijke jaren geleden. Hoe verhogen we dat ledental?” De jubilerende club kreeg via hem van de bond een schild aangeboden.

Toen was het tijd voor het ‘dames dubbel’, Inge Voortman en Marion van Andel. Het duo had met succes een sponsoractie gevoerd voor onder andere een nieuwe oefenkooi en dat leverde het mooie bedrag van 6.027,01 op. Voorzitter Howie Barentz nam de cheque, met dank, in ontvangst. 
Barentz gaf aan dat de Rijssense tennisclub een fantastische week achter de rug had: “Eén van de beste besluiten van het vorig jaar was het benoemen van een jubileumcommissie, en die commissie heeft fantastisch werk verricht.”

De TCR-voorzitter kondigde aan dat het bestuur gemeend had om “bij wijze van zeer hoge uitzondering een uitzondering op de regel te maken.” 
En die uitzondering was het benoemen van een drietal leden tot ereleden, iets dat normaliter gebeurt tijdens de Algemene Ledenvergadering. 
Tot erelid werd benoemd Brand Boddé, die 75 jaar lid was van TCR, en jarenlang op verschillende manieren actief was binnen de club. 
Vervolgens werd Joan ter Horst TCR-erelid: bijna een halve eeuw lid, jarenlang succesvol competitietennisser, en bestuurlijk actief, onder andere als voorzitter. 
Aart Dokter werd het derde erelid dat deze avond benoemd werd. Ook hij was en is actief in vele commissies, was voorzitter en tijdens zijn voorzitterschap werden onder andere de tennisbanen gerenoveerd, de beregeningsinstallatie en de lichtinstallatie aangelegd.

Barentz benadrukte dat de Algemene Ledenvergadering, die in februari 2014 gehouden wordt, nog haar goedkeuring aan deze benoemingen moet geven. Maar gezien de reacties in de feesttent heeft het bestuur met het benoemen van deze drie ereleden geen al te groot risico genomen.

Na de receptie werden de jubileumfestiviteiten met een knallend feest afgesloten. Tennisclub Rijssen: op naar de honderd!