• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Nico Verhoef kwart eeuw bestuurslid Kiesvereniging SGP


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

Sinds hij vorig jaar mei gestopt is met werken (als chemisch technoloog in Duitsland) kan Nico Verhoef (61) zich nog intensiever inzetten voor de SGP kiesvereniging Rijssen-Holten. En die mogelijkheid krijgt hij ook: tijdens de onlangs gehouden ledenvergadering werd Verhoef herkozen als voorzitter voor de komende periode.

Tijdens die vergadering werd hij ook in het zonnetje gezet: een kwart eeuw bestuurslid, waarvan de laatste achttien jaar voorzitter. En dat waren niet allemaal rustige jaren.

Verhoef, geboren en getogen in Loenersloot, trok vanwege zijn werk naar het oosten van het land. Het had Deventer kunnen worden, of Apeldoorn, maar het werd Rijssen. Inmiddels wonen hij en zijn vrouw hier nu 27 jaar. Zo’n beetje de eerste stap die hij in het Rijssense zette was lid worden van de SGP kiesvereniging.

Een kwart eeuw nauw betrokken bij de lokale reformatorische politiek. Is dit bolwerk der traditiegetrouwen de afgelopen 25 jaar nog veranderd? “Nadrukkelijk veranderd zelfs”, stelt de jubilaris. “De laatste jaren is de fractie aanmerkelijk verjongd en ook opener geworden naar anderen toe. Neem nu de fractievergaderingen: in eerdere jaren liepen de SGP-fractieleden niet makkelijk bij andere fracties binnen. Dat gebeurt nu wel, en dat gebeurt vice versa. We hebben een uitstekende onderlinge verhouding in de fractie zelf, maar ook richting andere partijen. Vroeger ging dat heel wat moeilijker.”

Moeizame verhoudingen, met name tussen SGP en CDA, niet alleen tussen de raadsfracties, ook binnen het college. Verhoef heeft het allemaal van nabij meegemaakt. Ook de periode dat de SGP ineens niet meer vertegenwoordigd was in het college. “Dat was wrang. Als grootste partij denk je er bij te zijn. Toen dat niet het geval was, moest ook de fractie wennen: met een bepaalde rancune werden de mensen in het college tegemoet getreden. Dat werkte niet.”

De verjonging van de fractie ziet Verhoef als een groot pluspunt. Met enige humor: “Ik pas het alleen niet op mezelf toe. Ik heb de herverkiezing als voorzitter aanvaard.”

Waarom er toch nog maar een periode als voorzitter aan vast geknoopt? “Een periode van vijfentwintig jaar zou best een mooi moment zijn om te stoppen. Maar de politiek spreekt me nog steeds aan en nu ik met prépensioen ben heb ik er veel meer tijd voor. Als voorzitter kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de organisatie van de duizend leden tellende kiesvereniging, zoals het organiseren van bijeenkomsten en het samenstellen van kandidatenlijsten. Momenteel zijn we bezig om nieuwe leden te werven. Voor 21 euro per jaar ben je al lid.”

De SGP is het waard om haar Bijbels geluid te blijven laten horen, benadrukt Verhoef. “Als je aan voldoende schaalvergroting door het fuseren van gemeenten, wordt uiteindelijk het SGP-geluid geminimaliseerd. Laten we het qua gemeentelijk samengaan maar houden bij Rijssen-Holten.”

Voor de SGP-kiesvereniging en fractie heeft de voorzitter voor de komende jaren geen directe wensen. “Ik zou wel graag zien dat de verjonging van de fractie en de goede verstandhouding met de andere fracties gecontinueerd werd.”

En wanneer komt dan die eerste vrouw in de fractie? Verhoef, lachend: “Dat is niet voorzien.”