• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Nieuwe natuur op de Borkeld


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen Holten Markelo

Drie ‘verscholen’ groepsaccommodaties en een verdiept aangelegd parkeerterrein aan de ene kant van de Veendijk. Nieuwe natuur in de vorm van kruiden- en faunarijk grasland en nat schraalland aan de andere kant. Ans en Henk Altena presenteerden afgelopen week hun plannen voor het Overveen aan buren en belangstellenden.

 
Door Jenny ter Maat
 
Op panelen in de recreatieruimte van het Overveen aan de Veendijk waren de plannen te zien. Tekst, foto’s tekeningen. Nu nog op papier, straks aan weerskanten van de Veendijk. Elf hectare landbouwgrond  rond de huidige gebouwen van Het Overveen wordt omgezet in nieuwe natuur. Vijf hectare daarvan in kruiden- en faunarijk grasland, de rest in nat schraalland. Tussen het droge en het natte gedeelte is een vogelkijkhut gepland, zodat over die nieuwe natuur uitgekeken kan worden. Tussen het droge en natte deel slingert straks vanaf de Geskesdijk een knuppelpad. Altena wil ook proberen om het fietsroutenetwerk door de nieuw aan te leggen natuur en langs de vogelkijkhut gerouteerd te krijgen. Het netwerk loopt nu over de Geskesdijk.
De elf hectare natuurgebied is een tegenprestatie voor de bouw van drie groepsaccommodaties aan de overkant van de Veendijk. “Het worden bijzondere gebouwen. Verscholen in de weilanden, voorzien van een grasdak. Als je vanaf de Veendijk over de weilanden kijkt, zie je het weiland zo overlopen in het grasdak”, vertelt Henk Altena enthousiast. De accommodaties komen in een hoek te staan, zodat vanaf de Geskesdijk ook uitgekeken wordt op het grasdak. Het bij de accommodaties geplande parkeerterrein wordt eveneens verdiept aangelegd. “Ik wil geen blik van allerlei kleuren en maten in het blikveld. Dat is storend”, aldus Altena.
Het is niet de bedoeling de drie accommodaties tegelijk te bouwen. “We beginnen met één, en dan zien we wel”. Met zijn nieuwe accommodaties mikt Altena op families, senioren, mensen met een beperking, zakenmensen. “We zijn hier niet ingericht voor grote groepen jeugd en jongeren”, geeft Altena aan. “De mensen die hier komen moeten iets hebben met natuur, moeten iets hebben met rust.”
De nu bestaande accommodatie wordt afgerond met de realisatie van vijf recreatie-verhuur-appartementen en een receptie in de voormalige melkstal. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt in maart ter inzage. Verwacht wordt dat het plan achter in het jaar vastgesteld kan worden. In 2014 kan dan een begin gemaakt worden met de bouw van de groepaccommodaties.
 
Landgoed Overveen in Rijssen is genomineerd voor de Natuur- en Erfgoedprijs 2013 van de ANWB. Er zijn vier genomineerden. Overveen moet het opnemen tegen Landgoed borg Verhildersum, Fort Kijkuit en Landgoed Philomenahoeve. Wint het echtpaar Altena de prijs van 15.000,- euro, dan wil het daar een vogelijkhut van laten bouwen. Stem tot 5 maart via www.hetoverveen.nl