• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Bewust gezond. Arnold te Wierik over 'De reis naar binnen'


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

 De reis naar binnen. Grensverleggend in de gezondheidszorg. Zo heet het boek dat dinsdag gepresenteerd werd in het pas geopende gebouw van de CliniClowns in Amersfoort. Rijssenaar Arnold te Wierik zette zijn ervaringen van de laatste jaren op schrift: zijn tanende gezondheid, zijn herstel, zijn reis naar Suriname, zijn eigen reis ‘naar binnen’ en zijn ideaal: een MultiDisciplinair GezondheidsCentrum, Bewust Gezond.

In zijn boek neemt Te Wierik de lezer mee op zijn eigen reis. De Rijssenaar was in 2009 doodziek: suikerziekte, een ontstoken alvleesklier, zieke bijnieren en kankercellen in het bloed teisterden toen lichaam en geest. Hij doorliep vier maanden de reguliere gezondheidszorg: specialisten, ziekenhuis, medicijnen. “Het kostte gigantisch veel geld. En het hielp niet.” Te Wierik ging op zoek naar iets anders en vond dat in de behandeling van Gerard Meijer, specialist op het gebied van de Orthomoleculaire Geneeskunde oftewel een alternatieve behandelwijze gebaseerd op voeding: een streng dieet, aangevuld met supplementen. Na die behandeling meldde hij zich bij het ziekenhuis in Deventer: “De alvleesklier bleek gezond, de bijnieren functioneerden, de kankercellen en de suikerziekte waren verdwenen. Ik was genezen!” Vervolgens trok hij met Gerard Meijer naar het regenwoud in Suriname, had er bijzondere ontmoetingen, onder andere met Olof Smit, die hij in eerste instantie in zijn boek omschrijft als ‘een vage figuur die ergens diep in de jungle van Suriname de grondstoffen voor mijn medicijnen opdook’. In Suriname komt Te Wierik tot andere inzichten over lichaam en geest. Het wordt voor hem een bijzondere reis, meeslepend beschreven in zijn boek.

Pleidoot voor gezondheidscentrum nieuwe stijl

De reis naar binnen is een 140 pagina’s tellend pleidooi voor een gezondheidsheidscentrum nieuwe stijl, waarbinnen zowel de reguliere als de paramedische zorg plaats vindt, waar de reguliere en alternatieve geneeswijzen samenwerken ten behoeve van de patiënt. “Momenteel is het nog zo dat de reguliere en de alternatieve zorg botsen. Terwijl deze elkaar juist kunnen versterken", aldus Te Wierik. Iets wat volgens hem zeker kostenbesparend zal werken.  

Bewust Gezond

Dat doel is deels bereikt. Te Wierik is sinds kort mede-eigenaar van Bewust Gezond in Putten. Hier slaan de reguliere en de paramedische zorg de handen ineen om de patiënt die zorg te bieden die hij of zij nodig heeft. “Dat kan alleen op reguliere basis, of alleen op paramedische basis, maar het kan ook een combinatie van beiden zijn”, legt Te Wierik uit. Zijn compagnon is Dirk Zoutewelle, oprichter van Cell Care Philosofphy in Supplements. In het gezondheidsheidscentrum zijn zowel reguliere artsen als orthomoleculaire therapeuten actief. “We werken met verschillende ketenpartners in de zorg. Er worden in het centrum al opleidingen en trainingen gegeven”, vertelt Te Wierik. De bedoeling is dat Bewust Gezond over vijf jaar is uitgegroeid tot een volledig MedischDisciplinair GezondheidsCentrum waarin ook wellness- en fitnessactiviteiten zijn opgenomen.

Het gaat goed

Met Arnold is het nu goed. Werken doet hij nog steeds veel en graag, maar ánders. Naast de 40-urige werkweek heeft hij wekelijks twee vrije dagen: een opadag en een golfdag. Op een kastplankje in de keuken staan vele supplementen. Hij slikt ze dagelijks. Koffie gebruikt hij niet meer, een glaasje alcohol zeer af en toe. Hij voelt zich er goed bij, is fit van lichaam en helder van geest. En volop bezig met zijn missie: het slechten van de bijna onneembare barrière tussen de reguliere en de paramedische zorg: “Het MultiDisciplinair GezondheidsCentrum is géén luchtkasteel, maar een noodzaak!”

Boek verkrijgbaar 

De reis naar binnen is verkrijgbaar bij Te Wierik, Kösterspad 4 in Rijssen, telefoon 06-46747043, e-mail: arnold@i-signaal.nl Het boek kost 25,- euro en de opbrengst van de eerste honderd boeken (2.500,- euro) gaat naar Maartje Ausems, voor haar sponsortocht Alpe ‘d HuZes. Het andere goede doel waar de opbrengst naar toe gaat is CliniClowns. www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/ZAD/20120530/ZAD_ZAD-1-05_120530_1.pdf