• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Nauta-van Moorsel voorgedragen als burgemeester Hof van Twente


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Hof van Twente Goor Markelo Diepenheim Delden

Ze heeft er zin in om het burgemeestersambt op zich te nemen. Ellen Nauta-van Moorsel wil zo snel mogelijk vanuit Oegstgeest verhuizen naar de Hof van Twente. “De liefde voor Twente is mij met de paplepel ingegoten”, vertelt ze. Ellen Nauta woont nu nog in Oegstgeest, is gehuwd en heeft twee uitwonende kinderen.

Door Jenny ter Maat

Of ze verrast was door de voordracht van de vertrouwenscommissie? “Nou nee, eigenlijk niet. De gesprekken met de vertrouwenscommissie verliepen heel leuk. En dan zit je goed in de procedure, zegt men dan. Er werden goede vragen gesteld. Het was een goed gesprek”, vertelt Ellen Nauta-van Moorsel, aanbevolen burgemeester van de Hof van Twente.

De 52-jarige directeur van het CDA-partijbureau is ontzettend blij dat de keuze op haar gevallen is. “Dit was iets dat ik heel graag wilde. Als je dan het vertrouwen krijgt van de gemeenteraad, is dat iets om blij mee te zijn”, vertelt ze.

Burgemeester zijn is een boeiende baan, daar is Nauta-van Moorsel van overtuigd. Een ambt dat ze graag op zich wil nemen. Ze is er klaar voor, vindt ze zelf. Ze begeleidt en adviseert zelf  burgemeesters en benadrukt dat men voor het uitoefenen van het burgemeestersambt wel wat in de rugzak moet hebben. “Er wordt veel van je gevraagd. Ik vond dat ik nu genoeg in mijn rugzak had zitten waardoor ik wel mocht solliciteren van mijzelf.”

Wie haar staat van dienst doorneemt is daarvan overtuigd: Ellen Nauta is sinds 2006 directeur bij het partijbureau van het CDA. Daarvoor werkte zij als regiomanager Midden Amerika en het Caribisch Gebied voor de internationale hulporganisatie Cordaid. Ook was zij van 2001 tot 2007 raadslid en plaatsvervangend fractievoorzitter van de CDA-fractie in de gemeenteraad van Oegstgeest. Het is een kleine greep uit al haar werkzaamheden op bestuurlijk en coachend gebied.

Waarom de Hof van Twente? “Ik ken de streek goed. Tot ik een jaar of vijftien was ging ik steevast met mijn ouders op vakantie in Holten. De liefde voor Twente heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Het landschap is prachtig. Ik reed er laatst weer door en het verbaast me elke keer weer dat het zo gevarieerd is. Ik vind het uniek. In het westen hebben we niet zoveel natuurlijk schoon.”

“Wat ik in de Hof van Twente ga doen? Ik heb tegen de gemeenteraad gezegd dat ik letterlijk en figuurlijk de schakel wil zijn tussen de inwoners, de raad, het college en de ambtenaren. Dat ik graag energie wil steken in het uitbouwen van de regionale samenwerking. Er komt heel veel op gemeenten af en we moeten samenwerken om dat goed op te kunnen vangen. Bovendien wil ik het politieke debat in de raad stimuleren, zodat het goed gevoerd kan worden met respect voor iedereen en met resultaat voor de Hof van Twente.” Ze wil zo snel mogelijk naar de Hof van Twente verhuizen: een burgemeester hoort in haar gemeente te wonen, is haar overtuiging. “Verhuisproblemen ga ik één voor één tackelen, heb ik besloten, zodat ik hier zo snel mogelijk woon. Ik heb er heel veel zin in!”

Raadsvergadering

Het was maandagavond 4 februari 2013 een wel heel korte raadsvergadering in het gemeentehuis op De Höfte. Een vergadering met na afloop vooral vrolijke gezichten. Mevrouw drs. M.A.H. Nauta (CDA) werd door de gemeenteraad aanbevolen als nieuwe burgemeester voor Hof van Twente. Hannie Rohaan, voorzitter van de vertrouwenscommissie, met aan haar zijde griffier Arend Averink, maakte dat bekend. “Dit is een bijzonder moment. We zijn er trots op dat we tot deze aanbeveling zijn gekomen”, aldus Rohaan, die de woorden ‘respect, integriteit en zorgvuldigheid’ gebruikte om uitdrukking te geven aan de door de vertrouwenscommissie en raad uitgevoerde procedure. Een goed verlopen procedure, waarvoor ook vanuit de provincie complimenten kwamen. Rohaan is content met de keuze: “Ze is een mooi persoon, een ‘mensenmens’, een echte persoonlijkheid. Ze voldoet prima aan de profielschets.”

Met de aanbeveling is de procedure voor een nieuwe burgemeester in Hof van Twente bijna afgerond. De burgemeestersvacature in Hof van Twente ontstond vorig jaar februari door het vertrek van burgemeester Hans Kok. Sinds die tijd is Jeroen Goudt waarnemend burgemeester tot juni van dit jaar. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht, waarna door de koningin of misschien al wel de koning bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt besloten. Verwacht wordt dat Nauta voor de zomervakantie geïnstalleerd zal worden.