• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst De Wierdense connectie met de Rijssense Revue


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Wierden Rijssen

De Wierdense connectie met de Rijssense Revue, die is er, al decennia lang. Achter de schermen zijn Jos Peterman al dertig jaar, Frank Gierveld zes jaar en Ardwin van den Berg twaalf jaar betrokken bij de revue. Hoewel laatstgenoemde oorspronkelijk Rijssenaar, tijdens deze revue vanachter de schermen te voorschijn komt, het toneel op.

Door Jenny ter Maat
Wierden/Rijssen

Ardwin van den Berg (37), is sinds zijn trouwen met de Wierdense Wendy Becking woonachtig in Wierden. “En daar kun je prima wonen”, geeft hij aan. Voetballen doet hij nog bij zijn ‘oude’ club Excelsior’31; bij SVZW komt hij als er tegen de Zwaluwen gespeeld wordt. Ook de Rijssense Revue bleef hij trouw. Via vader Jos van den Berg kwam hij terecht bij de revue. “Op een gegeven moment moest iemand een volgspot bedienen en toen werd er aan mij gedacht”, lacht hij. Meewerken aan het bouwen van decors, decors wisselen tijdens de voorstelling, het proscenium en de tracks, dat was zijn taak jarenlang. Vanachter het toneel stond hij in verbinding met de jongens van licht en geluid, achter in de zaal.

Twaalf jaar stond hij tussen de doeken te kijken naar de verrichtingen van de toneelspelers. In de revue ‘Mats ie mie, Mats ik oe’ doet hijzelf mee als Mark, de internetdate van Clara. En als Clara’s vriendje mag hij met de buurt mee op reis. Voor de eerste keer in zijn leven staat hij voor een volle zaal in het Parkgebouw en hij heeft er zin in. “Ook al omdat dit een echte Riessense Revue is, met die specifieke Riessense humor, die soms best scherp kan zijn. Deze revue, dat wordt genieten!”

Dat laatste beamen ook Jos Peterman (55) en Frank Gierveld (28). Jos

Peterman verzorgde vanaf zijn achttiende licht en geluid bij de Wierdense toneelvereniging IGO. Via zijn werkzaamheden voor de One Man Show van Harm Agteresch kwam Peterman zo’n dertig jaat geleden als licht- en geluidsman bij de Rijssense Revue terecht.

Peterman verricht hand- en spandiensten, onder andere op het technisch gebied. “Allerlei onvolkomenheden, die vlak voor en tijdens een uitvoering gebeuren, en direct opgelost moeten worden”, vertelt hij. De technicus beschrijft zijn werkzaamheden als een uit de kluiten gegroeide hobby. “Eerder hadden we aan de uitvoeringen veel meer werk, maar sinds de professionalisering van het Parkgebouw wordt het licht verzorgd door medewerkers van het Parkgebouw.” 

Voor de revue van de Wierdense voetbalclub SVZW verzorgde Frank Gierveld (28) al de digitale achtergronden. Dat werd zes jaar geleden opgemerkt door leden van de Rijssense Revue en sindsdien verzorgt hij ook de digitale beelden voor de Rijssense Revue. Gierveld komt er bij de voorbereiding vanaf januari bij: “Kijken hoe de voorstelling is, ideeën opdoen en overleggen wat men als achtergrond wil”, vertelt hij daarover. Eventueel kan de achtergrond zelfs tussen de voorstellingen door aangepast worden.

De digitale achtergrond maakt het mogelijk dat spelers als het ware in en uit beeld kunnen lopen. Het beeld wordt, vanaf de achterkant van het toneel, met vier beamers op het doek geprojecteerd en dat moet naadloos bij elkaar aansluiten, zodat het één groot compleet plaatje wordt. Gierveld kan er zijn creativiteit in kwijt en vindt het absoluut geen probleem om een paar weekenden lang twee keer per week de revue te zien: “De laatste voorstellingen kun je dan onderhand wel dromen, maar het blijft leuk om te doen!”

Peterman: “Wat we doen is echt teamwork. Alles moet kloppen, beelden, licht, geluid, toneel. We hebben een mooi clubje bij elkaar en gezamenlijk wil je veel mensen een plezierige avond bezorgen. En met deze revue gaat dat wel lukken!”