• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Ex-schaatser Simon Kuipers: 'Topsport is niet gezond, wél leuk'


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

Ex-schaatser Simon Kuipers: ‘Topsport is niet gezond, wél leuk’

'Een zacht gekookt ei is het allerbeste voedsel voor je brein'

'Onze producten zijn 100 procent dopingvrij!' 

Geen mars om je energie weer op peil te helpen. Minder koolhydraten, meer eiwitten. Twee eieren per dag mag. En een persoonlijke voedingsadvies op maat kan preventief werken. Simon Kuipers (30) stopte bijna een jaar geleden met schaatsen en koos voor een baan in de voedings- en gezondheidzorg. Momenteel is de voormalige topschaatser directeur BGSports. Vrijdag 25 januari geeft hij, voorafgaand aan de sportverkiezing bij Lucky, een lezing voor genodigden, genomineerden en sponsors.

In 2011 haalde hij tijdens de Nederlandse Kampioenschapen nog goud op de 1000 en 1500 meter; Het seizoen daarop begon teleurstellend; Kuipers was nog niet klaar om voor de prijzen te rijden en schaatste zich tijdens het NK 2012 niet bij de top 10. Tot maart vorig jaar; toen hing hij zijn klapschaatsen aan de wilgen. “Naast voedsel heb je ook motivatie nodig om door te gaan. En daar ontbrak het mij die laatste tijd aan. Ik wilde lijf en hoofd rust geven”, vertelt hij er zelf over. Hij heeft een rugzak vol ervaring. Tien jaar topsport op het allerhoogste niveau. Tien jaar investeerde hij veel tijd en energie in zijn lichaam: “Topsport is niet gezond, wél leuk.”

Tijdens zijn laatste twee schaatsjaren, bij de TVM-ploeg, ontmoette hij Dirk Zoutewelle, directeur van het gelijknamige instituut waar gewerkt wordt aan voeding, brein en gezondheid. Inmiddels werkt Kuipers ook voor Bewust Gezond. “De voedingsvoorschriften van Dirk werkten voor mij. Het was voor mij na het schaatsen een logische stap om hiermee verder te gaan. Ik geloof hier in: ik zou mijn naam niet willen binden aan iets waar ik niet achter sta.”

Als psycho neuro immunoloog is hij directeur van de afdeling Bewust Gezond Sports. En dat ‘Sports’ is voor hem heel breed. “Als sportbeoefenaar moet je brein en lichaam de juiste bouwstenen bieden, maar dat geldt voor iedereen. Een eigen bedrijf is ook topsport. En de juiste voeding met de juiste mineralen en vitamines kan bijdragen tot het sterker worden in je brein. Een persoonlijk voedingsadvies op maat is goed voor iedereen.”

‘Alternatief’ wil hij Bewust gezond niet noemen: “Het is niet ‘alternatief’, je gaat uit van een andere basis”, stelt hij. “Je bent preventief bezig. Mensen kunnen natuurlijk ziek worden, maar als je gezond wilt leven, eventueel met aanvullingen, moet je andere keuzes maken, moet je de richting op om het beter te doen qua voedsel.”

Een basisadvies kan hij wel geven. “Geraffineerde suikers uitsluiten, geen snelle suikers dus.

Laat gefrituurde producten staan. Probeer veel verse groenten en veel fruit, behalve watermeloen. Geen bewerkte noten, wel ongebrande noten. Géén mars en dergelijk! Minder koolhydraten, meer eiwitten. En je kunt gerust twee (liefst nog zachte) eieren per dag eten. Het is een fabeltje dat je daar een te hoog cholesterol van krijgt.”

En dan doping: hét item van de afgelopen week. “Onze producten zijn 100 procent dopingvrij, daar worden ze ook op getest. De sporter loopt geen enkel risico met ons product met zo’n dopingvrij logo er op.”

Meer info: mail naar simonkuipers@bgsports.eu of kijk op www.bgsports.eu