• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Ate Brunnekreef over 750 Jaar Stad Goor


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Goor

Ate Brunnekreef: 'Een feest van saamhorigheid, dat moet je koesteren'

 
Toen het 750e bestaansjaar van Goor als stad met rasse schreden naderde, vonden een aantal Gorenaren, waaronder Ate Brunnekreef, dat er nu toch iets moest gebeuren. Er werd binnen de kortst  mogelijke tijd een stuurgroep gevormd met Brunnekreef als voorzitter , die vanaf toen op volle toeren draaide. “We zijn in de afrondende fase. Eind februari, begin maart worden de plannen gepresenteerd, De meeste activiteiten staan nu in de steigers”, verzekert Brunnekreef.
 
Door Jenny ter Maat
Goor
 
Van Goor, voor Goor en door Goor: feestvieren met eigen mensen en ook met eigen mensen de inhoud van dat feest verzorgen, dat is wat de stuurgroepvoorzitter voor ogen heeft. “Dat kan prachtig, we hebben hier talenten genoeg”, geeft hij aan.
En dat blijkt, want naast de stuurgroep zijn inmiddels een fiks aantal commissies actief. Onder andere de buurtcommissie,  de onderwijscommissie, de muziekcommissie en de sportcommissie, die elk voor een scala aan activiteiten zorgen.  En er is meer. Plaatselijke kerken houden zondag 23 juni een oecumenische dienst. Senioren zijn maandag 24 juni welkom bij een voorstelling, tevens een feest van ontmoeting en herkenning. Voor mensen met een beperking wordt dinsdag 25 juni iets georganiseerd.
De scholencommissie van het Schoolfeest Goor zorgt woensdag 26 juni voor de première van de kindermusical. En zo loopt het Stadsfeest naadloos over in het Schoolfeest Goor. “Al met al twee weken feest in Goor, dat is niet verkeerd”, lacht Brunnekreef.
De voormalig onderwijzer, geboren en getogen in Goor (en er ook niet meer weg te branden) ziet als grote belang van dit evenement het gezamenlijk iets organiseren. “Dit is een feest van de saamhorigheid, en dat moet je  koesteren. Als je ziet hoe mensen vanuit verschillende verenigingen reageren, dan weet je, dit gaat lukken, dit wordt wat moois”, vertelt hij enthousiast.
Op de vraag welke activiteit hem zelf het meest aanspreekt, geeft hij uitgebreid antwoord. Uitgebreid, want er is wat hem betreft eigenlijk geen activiteit die er uitspringt. De historie? Jazeker, hij houdt van geschiedenis. De canon van Goor spreekt hem zeker aan. Sport? Hij is pursang een sportman, sportactiviteiten zijn dus altijd aantrekkelijk. Muziek? Hij is niet muzikaal, wat dat betreft viel ie buiten de familie. Maar hij weet zeker dat er een prachtig mooie muziekavond komt.
Kortom: het hele feest springt er wat Brunnekreef betreft uit. En wie nog mee wil doen, ergens aan, zich op wil geven, kan zich melden bij Ate Brunnekreef, telefoon, 0547-271543 of mailen via de e-mail van zijn vrouw: bernadettepolman@home.nl
 
Stuurgroep
De stuurgroep telt leden uit alle geledingen van de Goorse bevolking: Henk Dollekamp en Erwin Zwierink (Schoolfeest Goor), Ubbo Borgesius en Henk Huitink (Historisch Goor), Hennie Smit (LOER), Marsha Kremer en Hanny Morsing (Goor Collectief), Greet de Lange (secretaris) en Paul Schabbink (pr).
 
Greep uit feestprogramma
Naast de stuurgroep 750 Jaar Stad Goor zijn een fiks aantal commissies actief. Onder andere de buurtcommissie. “Zo’n twaalf buurten doen mee met het versieren van de eigen buurt. Er wordt een meerkamp gehouden voor buurtteams en een fietspuzzeltocht, waaraan alleen buurtverenigingen kunnen meedoen.” Meer buurten zijn welkom en kunnen zich melden bij Ate Brunnekreef, voorzitter van de stuurgroep.
De onderwijscommissie zorgt ervoor dat de geschiedenis van Goor (en daar is heel wat over te vertellen, aldus Ate) bekend wordt bij de jeugd van Goor. Lespakketten worden samengesteld voor zowel basisscholen als voor het voortgezet onderwijs.
Dan is er uiteraard de muziekcommissie. Vrijdag 21 juni, zaterdag 22 juni en zondag 23 juni is alles muziek in Goor. Van Frühshoppen tot het optreden van jonge talenten, deze drie dagen, dit weekend van 750 Jaar Stad Goor, staan bol van de muziek, waarbij de muziekverenigingen en koren die Goor telt een belangrijke rol spelen.
De sportcommissie lanceert eveneens diverse activiteiten, zoals sportdemo’s door diverse sportverenigingen  en een uitwisseling op sportgebied met Wageningen, dat eveneens dit jaar 750 jaar in het gelukkige bezit van stadsrechten is. Zaterdag 22 juni is er, voorafgaand aan de grote optocht op zondag 23 juni, ’s avonds een nachtoptocht. Tegen de tijd dat het deze bijna middenzomerse nacht donker wordt, trekt een sfeervol verlichte stoet door Goor. Het feest rond de stadsrechten begint al te leven. “Verenigingen komen met ideeën en vragen of die nog kunnen. Dat bekijken we dan. Die positieve insteek bij de buurten, bij de verenigingen, dat is plezierig”, knikt Brunnekreef.