• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst 'Kom mam, we moeten er uit, brandalarm!'


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Notter Zuna Wierden

'Kom mam, we moeten er uit, brandalarm!'

Een rode brandweerauto staat geparkeerd bij de School met de Bijbel in Notter. Kindertjes groepen er om heen. Brandweerbevelvoerder Beldman en brandweervrouw Hilde Slagers leggen uit wat er allemaal in zo’n wagen zit en welke functie die apparaten hebben.

Door Jenny ter Maat

Notter-Zuna

Regelmatig klinken dan ook ooh’s op uit de groepjes: vol ontzag over de lange slangen, de 3.000 liter water die de brandweerauto meevoert, de felle lamp die telescopisch metershoog boven de auto uit kan rijzen, de persluchttoestellen, het zuurstofmasker, de veiligheidsbril, voor de enorme schaar, even lang als de toekijkende kinderen, sterk en zwaar, om auto’s mee open te knippen. En dan komt het ultieme moment: de kinderen mogen de brandweerauto in!

In de school zelf zijn ook brandweervoorlichters bezig. In één van de groepen loopt een leerling met een afgeplakte skibril op om te ervaren hoe het is om je weg te vinden in een ruimte met rook: zoek nu je weg maar eens. Bij de hoogste groepen is de voorlichting minder spectaculair: ze krijgen hierover een speciale les.

De School met de Bijbel Notter-Zuna is na De Akkerwal de tweede school van de rij scholen die de komende maand door Brandweer West-Twente, waar ook de korpsen van Rijssen-Holten en de gemeente Wierden deel van uitmaken, bezocht worden.

Brandweervrouw Hilde Slagers van de afdeling risicobeheersing vertelt dat deze actie wordt opgezet door cluster West Twente van de brandweer, waarvan ook de brandweer van de gemeente Wierden en Rijssen-Holten onderdeel uitmaakt. “Deze acties worden gehouden in het kader van ‘brandveilig leven’. Vroeger kwam de brandweer als de vlammen uit het dak sloegen, nu probeert de brandweer brand te voorkomen. Vooral door de kinderen te informeren: hoe brandveilig is je leefomgeving?” Daarbij wordt gebruik gemaakt van het project Billy Brandkraan, een project voor alle groepen van een basisschool. “Dit is mooi werk: kinderen voorlichten. Je kunt ze heel wat mee geven voor hun eigen veiligheid en dat is belangrijk. Er  vallen nog teveel doden bij brand, onder hen ook kinderen. Vaak door verstikking. Daarom is een brandmelder in huis zo belangrijk.” Sinds een aantal jaren oefent de brandweer met alle scholen in de gemeente Wierden een ontruimingsplan. Directeur Gerrit Rosman vertelt dat twee keer per jaar op zijn school een ontruiming geoefend wordt. Elk jaar in oktober komt de brandweer, onaangekondigd. “Puur voor de herkenning: dit geluid is het, met dit geluid moet je rekening houden.”  Rosman: “Je kunt veel vertellen, maar niets blijft zo beklijven als iets aanschouwelijk maken en zelf laten ervaren.”  En dat heeft resultaat. Slagers: “Twee weken geleden werd AH ontruimd, als oefening, en een meisje dat met haar moeder in de supermarkt was, hoorde het ontruimingsalarm, herkende dit van school, kwam niet in paniek, maar vertelde haar moeder ‘Kom mam, we moeten er uit, dit is het brandalarm.’ Kijk, dan heb je wat bereikt.”