• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Van Vollenhoven opent Van Kregten tunnel


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Wierden

Pieter van Vollenhoven opent Van Kregtentunnel

‘t Kon minder’, zou een Twentenaar zeggen. “En dan bedoelde hij dat het een hartstikke mooie tunnel is”, geeft burgemeester Henk Robben aan in zijn toespraak tijdens de opening van de Fedor van Kregtentunnel. Maandagmiddag 5 november was het dan eindelijk zover en werd de spoorwegonderdoorgang officieel geopend.

Door Jenny ter Maat

Wierden 

Eén oranje statafeltje, vooraan, dicht bij de microfoon. Voor het overige staan onder de pagode-achtige overkappingen zwarte tafeltjes, met wel op elk daarvan een oranje bloem. Of dat nou speciaal gedaan is als blijk van waardering voor de komst van Pieter van Vollenhoven?

De wegen rond de te openen Fedor van Kregtentunnel zijn maandag afgesloten. Hekken geven aan waar het publiek mag staan en waar de genodigden. Rond kwart over één lopen burgemeester Henk Robben van de gemeente Wierden en Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld naar de groep genodigden. “Nu zal Pieter ook zo wel komen”, wordt er rondom in het publiek gezegd. Om klokslag half twee rijdt een zwarte auto met het kenteken AA-27 de tunnel in. Met applaus wordt professor meester Pieter van Vollenhoven begroet en wordt naar de voorste rij van de genodigden geleid. Burgemeester Robben heet hem hartelijk welkom. “En ook de buren die een beetje geleden hebben aan de bouw van de tunnel. En de nazaten van Van Kregten.” Hij vertelde dat bestuurders in Wierden al zo’n vijftig jaar bezig zijn met deze tunnel: “Kun je nagaan hoe zorgvuldig we te werk gaan hier.” Als noeste ijveraars voor de tunnel noemt hij als ‘doorduwers’ Hans Langen van de gemeente en de ‘onverstoorbare' wethouder Ria Broeze.

Aan het begin van de middag stroomde de markt leeg: de Wierdenaren gingen een kijkje nemen bij de opening van de nieuwe tunnel, de Fedor van Kregtentunnel. Pieter van Vollenhoven verrichtte de openingshandeling door een plaquette te onthullen met daarop de naam van de tunnel en gegevens over de schilder, die ook wel ‘meester van de beesten’ genoemd werd. Van Vollenhoven feliciteerde de gemeente met deze onderdoorgang en benadrukte nogmaals dat veiligheid op en rond het spoor van groot belang was. “Het enige veiligheidsrisico dat de gemeente nu loopt is dat de tunnel bij hevige regenval onder water komt te staan”, grapte hij. Naast de Fedor van Kregtentunnel werd ook de voetgangerstunnel gerealiseerd en die werd vernoemd naar  spoorwegchef Jan Sutherland. Sutherland kwam in 1924 in Wierden terecht en hij voorkwam in 1944  een ramp voor Wierden door een brandende trein te (laten) verplaatsen. Na de opening werden ballonnen opgelaten, was er informatie voor scootmobielers en liet een chauffeur van Nijhof Wassink zien hoe een vrachtwagen een rotonde neemt.  

Tweeduizend (!) deelnemers aan de lampionoptocht; verkeersopstoppingen in het dorp, een complete vrolijke chaos op vrijdagavond tijdens de eerste activiteit van Sunte Mart’n.

Maar liefst tweeduizend deelnemers deden mee aan de Sunte Mart’n lampionoptocht, die vrijdagavond in Wierden gehouden werd. Met verkeersopstoppingen tot gevolg en een vrolijke chaos in het centrum. De winkeliers kwamen ruimschoots van hun snoep af.

Na de lampionoptocht kwam het moment van de Jennechiesdate. Welke jongen en welk meisje zouden elkaar het eerst gevonden hebben? Noah Harbers en Pien Companje lieten al snel dezelfde briefjes zien en werden uitgeroepen tot het Jennechieskoppel 2012. Ze wonnen een waardebon van de WiWi. Daarnaast werden prijzen uitgereikt voor de mooiste lampion en aan nog vier andere Jennechieskoppels. Voor de wandeltocht van Ambulare was zaterdag veel belangstelling en die dag werd er gezwommen door schoolteams. De tent van de KPN werd druk bezocht.

Afgelopen maandag was dan de echte Sunte Mart’n: de handel in paarden, de warenmarkt met diverse activiteiten, zoals de geslaagde Jennechies catwalk en het koe schetsen, dat door Maxima Hoogma gewonnen werd. De markt werd tussen de regenbuien door druk bezocht.