• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst ATB-ers kringelen door het Groene Kruis


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

ATB-ers kringelen door het Groene Kruis

Rond de zeshonderd mountainbikers worden zaterdag 13 oktober verwacht in de kantine van Sportclub Rijssen op sportpark De Koerbelt in Rijssen. Tourclub Rijssen houdt dan de Bloemendal-ATB tocht, een veldtoertocht door de herfstbossen rond Rijssen, met singletracks waar gedegen stuurmanskunst gevraagd wordt.

Door Jenny ter Maat

Rijssen

Of zo’n zeshonderd ATB-ers op smalle bospaadjes elkaar niet in de wielen rijden? “De deelnemers starten niet allemaal tegelijk en het eerste deel van de route gaat over een breder pad. De snellere bikers sprinten dan al direct weg. Telkens in de route zijn bredere paden opgenomen, zodat eventueel gepasseerd kan worden. Men rijdt elkaar niet in de weg”, weten Jans Drijer en Johan Witten, die samen met de andere leden van de ATB-commissie van Tourclub Rijssen deze tocht organiseren. “Eén van de mooiste ATB-tochten in Nederland”, beschrijven ze eensgezind deze ATB-dag. “Fietsen door het prachtige natuurgebied rond Rijssen, Schwarzwald, de Ravijntjes, Apenberg, Friezenberg, de Borkeld. In de route zijn veel singletracks opgenomen, bijzondere technische paadjes, kort keren, klimmen, een parcours voor mensen die kunnen sturen. Door het Groene Kruis kringelen we zo heen dat ook onze TCR-leden, die daar bijna wekelijks komen, niet meer weten waar ze zitten.” Maar wie de pijlen volgt komt op een gegeven moment de wirwar van paadjes, hellinkjes en draaien uit, om het volgende parcoursgedeelte in te duiken. Een zwaar parcours met de leemgaten, de korte klimmetjes, de korte draaien, het mulle zand: een tocht voor de echte mountainbiker. “We krijgen veel complimenten over het parcours. Ook over het gebied. Dat het rond Rijssen zo mooi is, is bij veel deelnemers niet bekend. En de tocht is goed georganiseerd. Die hele dag bijvoorbeeld rijden twee jongens op en neer om te zien of er geen pijlen ontbreken.”

Met Staatsbosbeheer en met de betrokken langeigenaren is een pact gesloten. “We mogen van Staatsbosbeheer paden gebruiken waar normaal geen mountainbiker komt. We laten het terrein ook helemaal schoon weer achter, we ruimen zelfs de rommel op die er al langer ligt”, vertellen Witten en Drijer. En de leden van de ATB-commissie deden nog iets voor Staatsbosbeheer: ze knapten boerderij ’n Witten op: een nieuw plafond, nieuwe deuren, toiletten geschilderd, want ‘Voor wat, hoort wat.’ Perfecte samenwerking is er ook met kampeerboerderij Langenberg, waar de deelnemers van beide routes een stop hebben.

Gestart kan worden tussen 9.00 en 10.30 uur bij clubgebouw Sportclub Rijssen op sportpark De Koerbelt, Arend Baanstraat. Afstanden 25 en 45 kilometer. Deelname kost 5,- euro; NFTU-leden betalen 4,- euro. Meer info: www.tourclubrijssen.nl