• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst 'Een man mag niet huilen' of 'Manuela'


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Ypelo Wierden

'Een man mag niet huilen' of 'Manuela?'

Er komt gebak op tafel. Vandaag is het feest bij de Dagopvang van Carintreggeland op zorgboerderij De Piet aan de Voorbroeksweg in Ypelo. Op één van de tafels staat de reden: een laptop die het brein oefent. De braintrainer. Aangeschaft dankzij een bijdrage uit het Antennefonds van Carintreggeland en giften die de Dagopvang ontving op haar open dag. 

Door Jenny ter Maat

Ypelo/Enter

‘Een man mag niet huilen’ of ‘Manuela’? Fragmenten van oude smartlappen klinken. Wat is de naam van dit bordspel? Op het scherm van de laptop verschijnt de vraag en twee plaatjes: afbeeldingen van het monopolyspel (oude uitvoering) en van mens-erger-je-niet. Er kan gekozen worden uit twee antwoorden en met een simpele aanraking van het scherm krijgt de deelnemer een enthousiast ‘goed’ signaal of de mogelijkheid de vraag nog eens over te doen. Maar liefst 20.000 vragen, 90.000 antwoorden en duizenden foto’s om mee aan de slag te gaan. Dat alles zonder tijdsdruk. En op het eigen niveau van de beoefenaar.

Een computer met programma’s voor 55-plussers om zowel het korte termijngeheugen als het lange termijngeheugen te oefenen. “Perfect voor onze deelnemers”, vertellen Inge ter Weel-Harbers en Jené Wessels, begeleiders van de Dagopvang van CarintReggeland bij Zorgboerderij De Piet. Makkelijk bedienbaar middels het touchscreen, met aan te passen lettergrootte en telkens een minimum aan informatie op het scherm. “Voor de beide groepen deelnemers aan de dagopvang, ouderen die een dagje onder de mensen willen zijn en ouderen die licht dementeren, is dit een prachtig apparaat.” Meerdere spellen staan er op, met thema’s als onder andere het Koningshuis, Rekenen, Tijd, Foto’s, Spreekwoorden, Muziek, Puzzels. Met de mogelijkheid voor elke deelnemer zijn of haar eigen levensboek er, met of zonder hulp van begeleiders, op te maken. Het programma wijst zich bijna vanzelf.

Skypen kan ook, met een webcam erbij, voor deelnemers met familie of vrienden over ver. Het leuke is dat er op een eenvoudige manier zelf quizzen gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld over Wierden of Rijssen. De begeleiders zijn enthousiast over de mogelijkheden die de braintrainer biedt: “Je kunt de laptop aansluiten op de beamer en er een groepsactiviteit van maken. En iemand uit de sociale groep kan een beginnende dementerende helpen met een quiz. Het brengt een interactie te weeg in de groep. Er zijn zoveel mogelijkheden. Van deze braintrainer geen we veel gebruik maken!”