• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst De Akkerwal, een kleine school die klein wil blijven


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rectum Ypelo Wierden

De Akkerwal, een kleine school die klein wil blijven

De Akkerwal, een kleine school tussen hoge (eiken)bomen. Zeer landelijke gelegen, met naast de school een klein slootje, over dat slootje een plank en over die plank kom je bij onder andere een groot grasveld voor spel en sport. Een kleine school die klein wil blijven en nu nog ruimte heeft voor maximaal tien leerlingen, het liefst kleuters.

Door Jenny ter Maat

Rectum/Ypelo

Gerrit Schutten is inmiddels vijf jaar directeur van De Akkerwal aan de Ypeloschoolweg 2a. Hij geniet van ‘zijn’ school, kent alle leerlingen en alle leerlingen kennen hem. Een kleine vijftig leerlingen telt de school nu. “Veel groter moet de school ook niet worden. Kleinschaligheid is onze kracht, en die kleinschaligheid willen we waarborgen”, benadrukt Schutten.  “Door de kleinschaligheid kunnen we veel investeren in de relatie met ouders; er is geen drempel. En dat kan ook, want onze groepen zijn kleiner.”

De meeste leerlingen komen uit Rectum en Ypelo. “We zijn allereerst een school voor deze buurtschap. Als protestants christelijke school accepteren we ook alle kinderen uit deze buurtschap, ongeacht de achtergrond of overtuiging. We staan open voor alle kinderen uit Rectum en Ypelo.” Daarnaast telt de school ook leerlingen uit onder andere Rijssen en de Almelose wijk Windmolenbroek. “Kinderen uit de regio kunnen aangemeld worden, maar aanname vindt plaats na de toetsing van een aantal criteria. We kijken bijvoorbeeld of we eventueel de passende zorg voor die leerling kunnen verlenen. We kunnen wel wat meer zorg verlenen dan een grotere school, maar we zijn geen school voor speciaal onderwijs. Daarnaast kijken we ook naar de groepsgrootte. We willen de groepen niet oneindig laten groeien. Er zijn kinderen die een omgeving met veel indrukken en impulsen moeilijk aankunnen, maar er zijn ook leerlingen die juist op een grotere school meer tot hun recht komen. We kijken naar elke leerling welke setting bij haar en hem het beste past.”

De school groeit elk jaar nog in leerlingenaantal. “We kunnen doorgroeien tot zestig leerlingen, en dat betekent dat er nog maximaal tien kinderen aangemeld kunnen worden. We hebben vooral in de kleutergroep nog ruimte.” Ouders kiezen bewust voor kleinschaligheid en persoonlijke aandacht, stelt hij. “Er wordt wel eens gedacht dat kleinere scholen kwalitatief minder zijn, maar we hebben hier uitstekende leerkrachten en we scoorden met de cito eindtoets boven het gemiddelde. Er is veel rust in school en we werken hier heel gestructureerd. We benaderen de leerlingen op hun eigen niveau en zetten in op hun eigen zelfstandigheid. Dat moet ook, omdat je hier met meer groepen in één klas zit, En dat werkt. We krijgen vanuit het voorgezet onderwijs complimenten over de zelfstandigheid van leerlingen die bij ons van school komen.”

De school is één van de zes scholen van de Vereniging School met de Bijbel Wierden-Enter.  “We doen gewoon mee met alle moderne ontwikkelingen, ook als kleinere school.” Belangstellenden kunnen vrijblijvend komen kijken. Meer informatie: telefoon 0547-383661.

Aan de school wordt het Akkerhus gebouwd, het Kulturhus voor Rectum en Ypelo.  In november moet het Akkerhus  wind- en waterdicht zijn. In 2013 wordt het afgebouwd. School en buurt krijgen door het Akkerhus de ruimte voor zowel lessen als activiteiten.