• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Journalistieke tekst Charles Dickens ontmoet Twente Zangers


Opdrachtgever: WegenerMedia

Locatie: Rijssen

Charles Dickens staat tijdens het kerstconcert van Vocaal Ensemble De Twente Zangers. Op de grote dag van het concert, donderdag 20 december, zijn de zangers dan ook in kledij uit die periode gestoken en dragen een degelijk jacquet, compleet met hoge hoed. Gehuurd van een zaak in Twello, die in ruime mate beschikt over Charles Dickens kleding. Vele jassen en hoeden werden meegenomen om te passen en inmiddels heeft elk koorlid een passend kostuum.

De bezoekers van het concert komen vanaf de parkeerplaats aan de Albertsdijk al in Dickens-sfeer. Brandende fakkels, een Charles Dickens ensemble dat zich laat horen, al vanaf de parkeerplaats. Koperblaasmuziek, rustige kerstnummers. De muzikanten zijn ook gekleed in Charles Dickens kledij.

Tweehonderd jaar geleden werd Dickens geboren en het podium wordt dan ook aangekleed naar die tijd. Ook de foyer straalt gezelligheid uit. Als achtergrond wordt een decor van Anton Pieck gebruikt, aangevuld met materiaal uit die tijd. “Op een ‘kaal’ podium zingen we niet meer”, benadrukken Baan en Zandvoort.

Op het programma staan ook nummers uit de tijd rond 1800. “We zingen heel gevarieerde kerstliederen, zowel in het Duits, Frans, Engels en uiteraard in het Nederlands”, vertellen Jan Willem Baan en Johnny Zandvoort. “Het Nederlandstaliggehalte is erg hoog, het laatste blok dat gezongen wordt is alleen in het Nederlands.” Naast de aloude nummers zijn een aantal nieuwe liederen toegevoegd aan het programma. Aan het eind van het kerstconcert, als traditiegetrouw Stille Nacht wordt gezongen, treden de zangers aan in hun nette, witte pak.

Medewerking verlenen Leon Koppelman op de panfluit, Gezinus Veldman op de piano en sopraan Chantal Sennema. “Het programma, dat gepresenteerd wordt in korte blokjes, is zeer afwisselend door de verschillende samenspelmogelijkheden. Zo worden uiy het ensemble kwartetten en trio’s samengesteld, en zijn er diverse combinaties van muziek en zang. Het programma wordt gepresenteerd door Johan Abbink en Lianne Jongsma.

In de pauze biedt het vocaal ensemble ‘kniepertjes’ aan.

De zangers hebben er zin in. “Na de zomervakantie hebben we niet meer opgetreden, bewust niet, omdat we voor dit kerstconcert nieuwe nummers oefenden, daarnaast de kwartetzang, met verschillende stemmen. Het wordt een geweldige avond, sfeervol qua licht, aankleding, zang en muziek. Het wordt een geweldig concert. Eigenlijk moeten we kaartjes tekort komen!”, aldus Baan en Zandvoort.

Info

Het concert wordt gegeven in het Parkgebouw, Oosterhofweg 49 te Rijssen en begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Een pashouder betaalt 10,- euro; kinderen tot en met 12 jaar betalen 5,- euro per persoon.

Kaarten zijn te verkrijgen of te reserveren via het Parkgebouw, aan de kassa, via www.parkgebouw.nl of telefonisch 0548-544140.