• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

'...and a lot of places make you proud'

Frank Graham Cycle Liberation Tour, eerste dag.

‘A lot of places make you sad. And a lot of places make you proud’.

Eén zin uit het welkomstwoord van Gert Jan Oplaat, voorzitter van het Canada Comité Markelo, tekent exact waar het om gaat bij met name de Canadese deelnemers aan de Frank Graham Cycle Liberation Tour. 

Door Jenny ter Maat

De eerste dag van de Frank Graham Cycle Liberation Tour zit er bijna op. De deelnemers zitten aan een uitstekende en gezellige barbecue, op een grasveld van camping La Vallee, gelegen in een glooiend landschap.

Vanmorgen even na half zes vertrok de bus met aanhanger vanuit Markelo, met daarin de deelnemers uit Markelo en omstreken. Bij Schiphol stapten de in herkenbare rode trainingspakken gestoken Canadezen in.

De sfeer in de bus is prima. Martijn uit Markelo verjaart vandaag en het ‘Happy Birthday to you’ klinkt. Opa Henk Morsink heeft kruidcake gebakken en dit ambachtelijk bereide product gaat er in als koek. Tassen met broodjes etcetera worden rondgedeeld, en er zijn momenten dat zelfs de ‘Markelose achterbank’ stil is. Maar niet voor lang…

De reis duurt inclusief twee stopt tot half zes. Werd ’s morgens begonnen met een lichte mist, een rode opgaande zon over het water en het vlakke land bij Almere, gaandeweg schijnt de zon volop, worden de bomen steeds groener en het land steeds heuvelachtiger.

Rond half zes komt de bus op de camping aan. De koffers worden uitgeladen en de deelnemers worden verdeeld over stacaravans die in een groep bij elkaar staan. In elke caravan komen zowel Canadese als Nederlandse deelnemers, zodat de wederzijdse integratie nog voorspoediger verloopt.

Oplaat memoreert in zijn welkom aan de Canadese groep op de grond waarop zij nu staan. Hier hebben hun vaders, hun grootvaders of andere familieleden gelopen. Dit dorp hebben zij bevrijd, 69 jaar geleden. Het zou nog een jaar duren voordat deze bevrijders in Markelo waren.

Morgen, maandag, begint de fietstocht echt. Bij waar het toen begon: het landingsstrand Juno. Voor men daar is wordt er eerst ruim veertig kilometer gefietst over heuvelachtig terrein, heuvels waarbij vergeleken de Markeloseberg, de Herikerberg en de Holterberg weinig voorstellen… Het wordt in twee opzichten een pittig begin.