• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Hoe laat je waterdragers swingen?

Swingen en waterdragen in Nijverdal

Het vriest. Terwijl het lente hoort te worden. Mijn voornemen om op de fiets naar Nijverdal te gaan smelt als sneeuw voor de zon. Het wordt de auto.

Waterwandeldag is het vandaag, leerlingen van basisscholen in Nijverdal wandeln voor leerlingen uit Nepal. Rotary Rijssen, met leden in de gemeente Hellendoorn, organiseert dat en ik ben vrijwilliger.

Vrijwilligers horen er om acht uur te zijn en de meesten zijn er dan ook. Eerst koffie van F. op deze koude morgen. Vorig jaar wandelden we in Rijssen en toen was het zeker twintig graden warmer. De koffie doet goed en de praat aan de tafel ook. De sfeer zit er al wel in.

Rond negen uur arriveren de leerlingen, die direct hun rugzakken omhangen. Inplaats van in hun lekker warme schoollokaal te zitten worden ze de kou in gejaagd en voor zover ik dat bekijken kan vinden ze dat geweldig. Ze krijgen dan ook nog eens een warming up van een echte sportinstructrice van Health City in Nijveral en deze dame gaat voortvarend te werk. De rugzakken gaan weer af en de leerlingen springen, rekken, strekken, op de muziek, dat het een lieve lust is. Je doet vanzelf mee.

Na wat formaliteiten, gelukkig kort, gaan de leerlingen op pad. Onder het geloei van de brandweersirene wordt de werf verlaten. De gang zit er behoorlijk in. En dat komt ook door de opwekkende muziek uit de geluidswagen. Je ziet leerlingen soms zelfs al waterdragend ritmisch bewegen. Halverwege is er een pauze en krijgen de leerlingen een waterijsje uitgereikt. Het zonnetje verdrijft de kou een beetje, op het parkeerterrein aan de Rossinistraat schallen de pepliedjes uit de luidspreker van de meerijdende auto, leerlingen swingen mee, nog lang niet moe. Een ontspannen, vrolijke sfeer.

Even na elf uur loopt de stoet de werf weer op. De leerlingen krijgen een welverdiend pakje drinken met een versnapering; voor de begeleiders is er koffie/thee en koek. Het water wordt in de bassins gegoten. De lege flessen gaan de aanhanger in: het statiegeld is voor het goede doel.

Tjitze spreekt de leerlingen toe: “Zes liter water sjouwen, niet niks, een beproeving, maar jullie hebben het fantastisch gedaan!” Applaus voor de watersjouwers dus!

Inkomend Rotary gouverneur Bob Boersma bedankt de kinderen voor hun inzet: “Blij dat jullie meeleven met de kinderen in Nepal en geld ingezameld hebben om hen te ondersteunen.” Boersma loopt hier alvast warm: zijn Rotaryclub, Apeldoorn-Noord, organiseert de waterwandeldag de volgende dag.

Dan wordt het bedrag bekendgemaakt: 9.005,- euro. Een geweldig bedrag dat met gejuich ontvangen wordt. Daarmee komt een succesvolle en vrolijke waterwandeltocht aan het eind.

Ik heb mijn notities en foto’s gemaakt; als ik goed en wel in de auto zit op de weg naar huis vallen er kleine sneeuwvlokjes. 21 maart, het begin van de lente…

 O ja, nog één ding: wie heeft er oranje-zwarte handschoenen gevonden? De eventuele vinder kan ze terugbezorgen bij Nardie… Handschoenen, we kunnen ze deze maand nog wel aan.