• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Glas-in-lood in vele vormen bij Glastelier Artique

Glasatelier Artique houdt open huis op 1 en 2 december.

Het bord aan de weg geeft aan dat op deze locatie Glasatelier Artique gevestigd is. En wie de oprit oploopt naar het pand ziet alvast meerdere sporen van glaskunst in de tuin. Het atelier bevindt zich naast het woonhuis.

De entree oftewel ‘Petit Galerie’ laat leuke glaswerken zien: kleine accessoires, vazen, schalen, sieraden, van onder andere Vetro, Fidrio, Loranto en Ozzaro, allemaal met de mond geblazen en met de hand gevormd, en glazen miniaturen van Fantasie Kristal Holland. Na de entree is daar het werkatelier: een grote ruimte met een grote tafel waarop nog een aantal werkstukken liggen en doosjes met stukjes glas en lood.

Dit is de werkplek van Gerrit Welling, geboren en getogen Wierdenaar, en zijn vrouw Gonda. “Mensen verwachten dit niet op deze plek. Het is geen luxe werkplaats, maar we doen het hier graag mee”, vertellen ze. Gerrit Welling begon zo’n tien jaar geleden met het vervaardigen van glas in lood, als hobby. Welling zat toentertijd in de bouwwereld. Hij restaureerde liever een oud pand, en dan tevens ook het glas in lood, dat hij daarin tegen kwam. Hij volgde daar een opleiding in, vrienden en familie vroegen vervolgens of hij ook een glaswerkstuk voor hen wilde maken, waarop Gerrit tenslotte zei: kom het zelf maar maken. Dat gebeurde. Eerst aan de tafel thuis, maar toen er steeds meer belangstelling voor kwam, ontstond het glasatelier. 

Glasatelier Artique restaureert en ontwerpt. “We adviseren in de glaskeuze van een bepaald ontwerp. Door verschillende combinaties van kleuren glas lijkt hetzelfde ontwerp totaal anders."

Bedrijven komen voor een sierwerk of logo’s. Particulieren voor bovenlichters en glas-in-lood deuren. Glas-in-lood kan zowel klassiek als modern, maar altijd sfeervol. “Tegenwoordig wordt vaak blank glas, kleurloos glas met verschillende structuren, gekozen.” In het atelier zijn voorbeelden van meerdere glaswerken, klassiek en modern, te zien. “Men kan naar eigen wens een glas-in-lood raam samenstellen. Men kiest eerst een patroon, en daarna worden de kleuren ingevuld, naar de wens van de klant.”

Ook Tiffany behoort tot de mogelijkheden, zowel de klassieke versie, als het modernere werk.

De mogelijkheden om glaskunst toe te passen zijn legio. Van het vervangen van de spiegel in een oude commode tot een oogstrelende raamhanger. 

Workshops

In januari beginnen de cursussen glastechniek weer, acht wekelijkse avonden van 19.30 tot 21.30 uur, voorafgegaan door een introductieavond. De cursisten maken werkstukken van glas in lood en/of glas in koperfolie (Tiffany).

Open huis

Belangstellenden zijn van harte welkom tijdens het open huis op 1 en 2 december, van 11.00 tot 16.30 uur, Bruglaan 6 te Aadorp. Glasatelier Artique is open van maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 21.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur en op afspraak, telefoon 0546-824646, e-mail: glasatelierartique@hotmail.com