• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Planetarium: ook sterren te zien als het regent

Ook als het regent kun je nu bij Publiekssterrenwacht Phoenix de zon zien. En de maan, sterren en planeten. Je ziet de hemel zoals ie zou zijn zonder die regen. Je kunt ook alvast een uur of een paar uur vooruit kijken hoe de nachtelijke hemel er dan uitziet. Je kunt de zon doen opkomen en ondergaan. Je ziet de Curiosity landen op Mars, aan touwtjes...

Je kunt de zon dichterbij halen zodat op het koepeldoek de uitbarstingen, de protuberansen duidelijk waarneembaar zijn. Het is werkelijk schitterend wat je in het planetarium kan laten zien.

Dat zo'n prachtig educatief gebeuren ondergebracht zou worden in ons clubgebouw, hadden we een paar jaar geleden niet kunnen denken. Het planetarium is gemaakt in Barcelona, betaald door sponsoren en neergezet in het gebouw met behulp van vrijwilligers. 

Donderdag 18 oktober werd het opblaasbare planetarium feestelijk in gebruik genomen.

Sterrenwacht Phoenix: een astronomisch educatief centrum!

Dat werd onderstreept door Jaap Vreeling, verbonden aan het Astronomical Institute Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam. Jaap Vreeling is de geestelijk vader van het reizend planetarium (http://www.astronomie.nl/nieuws/1712/mobiel_planetarium_voor_volgend_schooljaar.html) en was nauw betrokken bij de contacten en aanschaf van het planetarium in Lochem. In zijn voordracht maakte Vreeling de aanwezigen duidelijk dat, met de verwerving van het planetarium, Lochem zich verzekerd mag weten van een heus astronomisch educatief centrum. Hij herinnerde de aanwezigen dat de meesten zich nog exact met moment kunnen
herinneren aan het moment dat zij door het astronomische 'virus' gevat werden. Hij zelf ook, maar ook nationaal trots als Wubbo Ockels en Andre Kuipers zijn ooit gefascineerd geraakt door de sterrenhemel.

Niet uitgesloten mag worden, zo stelde hij, dat onder de toekomstige Nederlandse sterrenkundigen en astronauten er wellicht enkelen zijn die in Lochem voor het
eerst in het planetarium geraakt werden en vanaf dat moment zeer wisten dat zij sterrenkunde zouden gaan studeren...

Aansluitend deed voorzitter Hans Lammertink van publiekssterrenwacht Phoenix verslag van het afgelopen jaar. Hij deed dit aan de hand van een powerpointpresentatie. Van de eerste ideeën, van de eerste contacten (met o.a. de Spaanse  leverancier), van de komst en opbouw en de afsluiting met deze feestelijke avond.

Tot slot nam burgemeester Spekreijse de toehoorders mee met zijn eigen astronomische ervaringen in zijn eigen achtertuin, welke resulteerde in een wens om meer te weten te komen. Hijzelf heeft de cursus Wegwijs aan de Sterrenhemel van Phoenix gevolgd. Niet alleen is hij erg trots op Phoenix in Lochem, want er zijn niet zo veel steden met een eigen
sterrenwacht, maar ook gaf hij aan erg trots te zijn wat de vrijwilligers van Phoenix hebben bereikt. De gemeente is blij dat zij een educatief astronomisch centrum in haar gelederen heeft en zal op alle mogelijke wijze ondersteuning verlenen.

Na de vele mooie en warme woorden werd in de nabijheid van het opblaasblaar planetarium het glas geheven op de succesvolle afronding van het project en de aanwinst van Phoenix.