• Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.
 • Zonder woorden. Veelzeggend
 • Op zoek naar het graf van private O'Neil
 • Dieppe, een slag voor Canada
 • Het Stubaital. Ik weet nu waar het ligt.


  Het Stubaital. Grenzeloos mooi. Het Stubaital. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Het dal ligt...

 • Zonder woorden. Veelzeggend


  Zonder woorden. Veelzeggend Twee keer was ik erbij toen koningin Beatrix in mijn werkgebied kwam. In Enter, en in...

 • Op zoek naar het graf van private O'Neil


  Vrijdag 26 april Frank Graham Cycle Liberation Tour  Op zoek naar het graf van private O’Neil Het...

 • Dieppe, een slag voor Canada


  Dinsdag 24 april Frank Graham Cycle Liberation Tour De zon glinstert in het water van Het Kanaal. Een licht...

Romantiek op het toernooiveld

Romantiek op het toernooiveld

Daar zijn ze dan, de ridders te paard. Wapperende vaandels, wapperende paardenmanen, wapperende ridderharen. Vandaag werpen ze zich in de strijd om de hand van de schone prinses Regenwise. Op de velden van huize Warmelo in Diepenheim gaat het gebeuren.

Kasteeldag Diepenheim: ik had er nog nooit van gehoord. Tot voor een maand geleden, toen ik me van WegenerMedia ook mocht bemoeien met de Hof van Twente. En als er dan een  middeleeuws spektakel bij kasteel Warmelo gehouden wordt, waar duizenden mensen op af komen, ga ik toch maar kijken wat dat is.

En het ís wat. Een gevarieerde jaarmarkt, vuurtjes, bewerkingen van materialen, een galg en een martelstoel en nog veel meer. Over het hele terrein acteurs, een ganzenhoedster, een kleine kudde schapen met waakse honden, een trieste begrafenisstoet.

Het meeste spektakel is het riddertoernooi. We zitten al ruim van tevoren hoog op de tribune zodat we het schouwspel goed kunnen volgen. Het duurt niet lang of de tribunes zitten vol en langs de afzetting van de arena hoopt het publiek zich op.

Prinses Regenwise, in een prachtig gewaad, rijdt te paard naar haar troon. Zij heeft het beste zicht op de strijd. Het is een spannende dag voor haar: aan het eind van het toernooi weet ze wie haar man wordt. Het feminisme is duidelijk nog niet uitgevonden.

Regenwise's favoriet is een ridder uit het kamp van de vijand van Diepenheim; het wordt nog romantisch ook…

Het verhaal is goed, de strijd is uiteraard hevig met als finale het steekspel. Dan worden de wapperende haren verborgen onder een helm. In de ene ridderhand komt het schild, in de andere de lans. Het paard wordt aangestuurd met de benen. Een kunst op zich om zo je evenwicht te bewaren. De ridders rijden met vaart op elkaar in, stoten hun lans op het schild van de tegenstander met als gevolg vliegende lansstukken over het strijdperk. Met muziek uit de film Lord of the Rings.

De winnaar? De prinses krijgt gelukkig haar favoriet.

Het is een goed opgezette show. Ik kan me voorstellen dat je naar zo’n riddertoernooi eeuwen geleden wel een dag kon kijken (zeker als jonkvrouw…). Net zo leuk als televisie. Boeiender zelfs, als je af en toe ziet wat er nu op tv is. 

Kasteeldag Diepenheim is leuk voor kinderen. En voor hun ouders en grootouders. Ook voor liefhebbers van vurige paarden. Voor zwaarvechters. Voor jonge burgers die hun eigen schild, hun eigen kroon, willen schilderen. Voor burgers die een Gouden Knaap willen drinken of een Rijke Tuffel willen eten.

Voor iedereen die op een vrolijke, ontspannen manier iets meer wil weten over de Middeleeuwen.